Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Yo. Mam problem z zbrushem teraz chce uruchomić zmapper ale wyskakuje mi taki błąd df4b2b695e480378.jpg i robie co jest tam napisane (tak mi się zdaje) i nie działa a jest mi to bardzo potrzebne i prosił bym o jakieś konkrety. Na przykład przetłumaczyć co tam pisze ale sadze ze dobrze rozumiem. Zmapper jest mi potrzebny do zrobienia mapy Displacement.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A jak zmapowałeś siatkę przed edycją w zbrushu? Z tego co pisze to musisz przejść do Tool>polygroups i tam kliknąć na Uv's Groups to ci podzieli siatkę na polygroup'y na podstawie klastrów uv(czyli tak jak pociąłeś siatkę przy mapowaniu) i teraz jak włączysz tryb frame ( w zb 2 gdzieś tam u góry obok edit, move...) to powinieneś zobaczyć różne kolory dla grup na siatce. Następnie musisz zostawić widoczną jakąś z polygroup, w tym celu wciśnij ctrl+shift i kliknij raz na część siatki przypadającą danej polygrupie co spowoduje ukrycie pozostałych. Teraz dla takiej części siatki prawdopodobnie możesz wypalić normala w zmapperze. Następnie tak samo zrób z każdą pozostałą częścią a potem połącz wszystko w photoshopie albo od razu w zbrushu pal wszystko na jednej texturze.

Napisano

musisz kliknac (dokladnie nie wiem jak to sie nazywa bo nie mam zbrush'a) uvw disable (czy jakos tak ) chyba w zakladce texture to jest :) abys mial nieaktywne uv

Napisano

A jak zmatowałeś siatkę przed edycją w zbrushu?

Odp. Nie wiem, o co kaman: / Jak cos to obiekt( głowa smoka) jest robiona w cinema4d i przenoszona w formacie .obj do zb.

Tam gdzie mi przełożyłeś, Tomal robie jak napisałeś, ale robiłem tak samo wcześniej i nie działa zbrusha mam 3.1.

Napisano

Glook jak nie zmapowałeś obiektu to raczej plajta bo z normal mapą to jeszcze pół biedy ale jak będziesz chciał texturę koloru malować w 2d to już raczej plajta chyba że wszystkie textury zrobisz w zbrushu. Mapowanie to przypisywanie częściom siatki współrzędnych mapowania uv. Innymi słowy rozkładanie siatki na płasko bo obiekt jest 3d a textura płaska i trzeba jakoś ustawić który pixel będzie odpowiadał danej części obiektu. Bez mapowania nie masz co sie bawić w normal mapy.