Napisano 4 Luty 200817 l Witam. Miałem ostatnio taki problem z maxem: przy wpisywaniu jakiejkolwiek wartości z klawiatury np chamfer, szarokość boxa – cokolwiek… przy wpisywaniu mniejszych wartości od 1 np. 0,54 max automatycznie „zamieniał” to na 0. Wpisywanie np. 2 – „zmieniał” na 1 a już 3 dawało 3 bez żadnej zmiany:) Sorry za pokrętne pisanie ale tak to jakoś nielogicznie działało. Dodatkowo przy tworzeniu nowego boxa za pomocą myszy – zmienianie rozmiarów działo się skokowo a raczej schodkowo. Rozmiar nie zmieniał się płynnie jak to powinno się dziać tylko małymi skokami. Strasznie irytujące to było :/ Próbowałem szukać w helpie, na forum i przeglądać menu ale bez powodzenia. Ostatecznie musiałem przeinstalować maxa … Czy istnieje jakiś sposób aby naprawić tak działającego maxa? Czy znacie jakoś sposób na totalny reset maxa gdyby w przyszłości znów zaczął „wariować”. Np. w Photoshopie jest plik który wystarczy skasować i PS go odtwarza sam co skutkuje defaultowymi ustawieniami. Może jest coś takiego w maxie? (Próbowałem skasować 3dsmax.ini (mogłem przekręcić nazwę pliku) Max wstał i nawet go nie odtworzył… A teraz moje drugie pytanie – tak żeby zaspokoić ciekawość ;). Max został całkowicie odinstalowany, wszystko co pozostawił w katalogu Moje dokumenty (oprócz scenes i render presets) usunięte… mimo to świeżo zainstalowany max ma dodatkowy, stworzony wcześniej przeze mnie panel z modyfikatorami który miałem. Macie pojęcie gdzie on mógł to sobie zapisać? Chciałem przywrócić sobie w nowym maxie UI które wcześniej sobie zapisałem ale po prostu nie było takiej potrzeby – panel już tam był :D
Napisano 4 Luty 200817 l Jak chcesz znaleźć wszystkie pozostałości po maxie to wyszukaj wszystkie pliki o nazwie 3dsmax, autodesk itp. a i tak pewnie coś zostanie dlatego przy poważniejszych awariach lepiej sprawdza się reinstalka systemu. Btw jesteś chyba najbliżej mnie mieszkającą osobą jaką spotkałem na tym forum. Pozdro.
Napisano 4 Luty 200817 l Odnośnie pierwszego- jest identyko jak w PS, wystarcza kasacja pliku o nazwie 3dsmx.ini . Odnośnie drugiego- to na ten przykład dla maxa 9 u mnie jest "D:\Documents and Settings\Misiek\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Autodesk\3dsmax\9 - 32bit\enu ". Pozdro.
Napisano 4 Luty 200817 l co do jednostek - miales zle ustawione system units settings, maks zawsze dziala z jakas dokladnascia, a u ciebie widocznie byla za mala ;)
Napisano 5 Luty 200817 l Autor Dzięki wszystkim za odpowiedzi :) Tomala faktycznie! Jestesmy rzut beretem od siebie ;) La R - skasowanie 3dsmx.ini nie pomogło, Max go nawet nie odtworzył. Fakt nie pomyślałem ze max może coś jeszcze mieć w folderze "D:\Documents and Settings\...\Ustawienia lokalne\" Dzięki za sugestię! GRiPi - próbowałem Customize > Units Setup na nic się to zdało. Na pewno wytłumaczenie jest bardzo proste. Pewnie jest to jedna opcja... a może jednak awaria, bo nie zmieniałem żadnych ustawień w tym menu oprócz jednostek w zależności od skali poszczególnych projektów. Pozdro!