_Arti_ Napisano 8 Luty 2008 Napisano 8 Luty 2008 Jak w temacie, mam już po prostu dość kaleczenia się własnymi metodami modelowania głowy, o ile z boxa'a ciało łatwo się wymodeluje, o tyle głowa to po prostu męczarnia. Proszę Was o jakieś tutki o sposobie modelowania głów, opisy technik, tricki jakie można do nich stosować. PS Najbardziej interesuje mnie metoda "rozbudowywania plane'u " ( nie wiem jaka jest nazwa dokładna przyjęta, ale myślę, że wiecie co mam na myśli :> ), co nie znaczy, że innych nie spróbuje. Z góry dzięki.
mrkrzysiek Napisano 8 Luty 2008 Napisano 8 Luty 2008 face to face ściągnij tutki nielota007 a kal chcesz do box modeling to KLICK'a tutoriale
kubi Napisano 8 Luty 2008 Napisano 8 Luty 2008 http://pl.youtube.com/watch?v=8-gpSqbxM4Y do face 2 face musisz dobrze czuć bryłę głowy i jako tako znać anatomię, także wyczuwać proporcje. Metoda wymaga co nieco przewidywania rozłożenia edgeloopów, jak nie robisz z refek. A zaczynasz od oka, nosa, ust, jak Ci najwygodniej.
_Arti_ Napisano 8 Luty 2008 Autor Napisano 8 Luty 2008 Uczę się rysować mangę, co z tym idzie postacie, co z tym idzie głowy,więc mniej więcej jak głowa kiedy wygląda - mam tego świadomość. No to nie pozostaje mi nic innego jak wsiąść się za modeling.
kubi Napisano 8 Luty 2008 Napisano 8 Luty 2008 wg mnie manga to syf, nie pomoże Ci się anatomii jako tako nauczyć.
_Arti_ Napisano 10 Luty 2008 Autor Napisano 10 Luty 2008 wg mnie manga to syf, nie pomoże Ci się anatomii jako tako nauczyć. Każdy ma swoje zdanie, ja uwielbiam mangę i anime. Zawsze jako tako pomoże, ale, jak już wspomniałem, każdy ma swój gust i zdanie.
mirach Napisano 10 Luty 2008 Napisano 10 Luty 2008 Pomijajac zdanie na temat estetyki mangi - jak juz powiedziales kazdy ma swoj gust. Ale jesli nie widzisz tego ze manga jest nieanatomiczna, to masz powazny problem :D
_Arti_ Napisano 11 Luty 2008 Autor Napisano 11 Luty 2008 Pomijajac zdanie na temat estetyki mangi - jak juz powiedziales kazdy ma swoj gust. Ale jesli nie widzisz tego ze manga jest nieanatomiczna, to masz powazny problem :D Tu już zależy od stylu jaki preferuje autor mangi, bo np. taki Naruto trzyma proporcje, ale już np. Tsubasa Chronicle zostawia wiele do życzenia....
Rekomendowane odpowiedzi