Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Robie sobie ostatnio taki modelik jednego odtwarzacza i natknąłem sie na stały u mnie problem. Mianowicie Boolean :| Wyciąłem sobie miejsca na guziki Forward i Rewind a przy menu i vol (na obrazku nizej sa to osobne obiekty "wsadzone" w guziki), kiedy wycinać je chcę, nie zostawiają po sobie środka. Robią poprostu dziurę. Spotykałem się z tym czesto ale zawsze kiedy dodałem segmentów do czegoś, czy tez lekko przesunałem wycinane obiekty, było ok. Tym razem nic z tych rzeczy nie pomogło. Daje niżej renderek abyście zobaczyli co tam widać, licze na pomoc z Waszej strony i krytykę!!

render02zg4.jpg

• Odpowiedzi 16
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

co do krytyki to bym dał ciut mniejsze napisy na przyciskach..

ale to według mojego gustu a o gustach się nie dyskutuje :P

Napisano

Niestety nie da się... takich rozmiarów (jeśli się nie mylę) są wlasnie "napisy" na przyciskach w tym modelu i nie moge tego zmienić ale dziękuje za 1 komentarz... domyślam się ze ostatni :(

Napisano

Już wyjasniam. Jak pozbyć się problemów z BOOLEAN? Jak wycinam nie robi standardowego EXTRUDE a tylko robi dziure przez które widać srodek obiektu. Jak napisałem zdarzało mi się już to ale tym razem nie potrafie się uporać, liczę ze ktoś moze zna zloty środek na to.

pozdrawiam!!

Napisano

Kurcze nie pomogło, robią sie buble a jak próbuje kilka razy (na zasadzie ctrl+z i znow w innym miejscu czy coś) to wywala mi maxa :| Jakieś inne pomysły na wytłoczenie NAPISU w obiekcie...?

Napisano

generalnie to z boolienem trza ostroznie bo krzaki sie robia... ale dobrze uzyty da rade go okiełznać ;)

tak sobie dumam ze moze w scenie cos namotales i sproboj moze na świeżym projekcie... jak da rade to zmergujesz do kupy

Napisano

Godzil obiekt musi być 'zamknięty', tzn nie mieć zadnych dziur przed uzyciem booleana. Spróbuj jednego booleana na boxie, a potem na boxie z usunietą jedną ścianką, powinieneś zczaić o co mi biega.

Napisano

jesli chcesz poprostu wyciac napis to zrob tak:

zrob napis-> conwertuj go do editable poly-> daj na to modyfikator shell -> daj taki napis na obiekt w ktorym chcesz wyciac tak jak na obrazku-> boolean z CUT , refine(tak jak na obrazku)-> conwertuj obiekt z nową siatka do edit. poly-> zaznacz nowe polygony w kształcie napisu-> extrude. proste i przyjemne:P

x3ed0.jpg

• Like 1
Napisano

No poprostu rewelacja! Podziałało z tym Booleanem, grigoriob jesteś bardzo pomocny, dzięki Ci bardzo za zaangażowanie rownież na gg!! Wnosze o REP dla grigoriob :]

Napisano

Nie rozumiem?

Wyszło tak jak oczekiwałem ale nie koniecznie tak jak chciałem :D

render03mj8.jpg

ale no nic, nastepny na bank bedzie lepszy więc dzięki za wszystkie komentarze, bardzo sie przydały! Jak możecie jeszcze dodać co moge zrobić, aby andać realizmu? nie moge sobie poradzić z Materiałami ładnymi. Niby odbijają ale nie mają co odbijać, jak dam nd nie obiekty to przysłaniają swiatła i jest ciemniej. Z koleji nie mam ładnych HDRI, envio map nie spisuje się... no nie wiem. I chciałbym też dodac wiecej jakby... szumu, brudu. noise dałem na maxa, light cache na 100 sampli! Co jeszcze mozna zrobić zeby to tak realniej wyglądało? :(

Czekam na dalsze komenty i gorąco pozdrawiam!

Napisano

100 LC?? bez przesady... na 500 to ja testuje a w finalach to i 2000 sie zdaza ;)

co do haderki to google chyba ze nic nie znajdziesz to dawaj na gadu

a maty... no bez hadri to nie bedzie za fajnie swiecilo tak ze najpierw lukaj hdri albo pisz ;) co moge to pomoge ;) pozdrawiam

Napisano

grigoriob - dobra powygładzam krawędzie bo wlasnie coś jest zbyt kanciaty. A render to VRay

arturprx2 - No ja dałem mało LC bo chce zrobić szum, ładny pył i wogóle a nie wiem jak to uzyskać. Narazie szukam HDRek i nie moge nic znaleźć w plku HDRI. Jak serio nie dam rady, z przyjemnością napisze, dziękuje za wsparcie!!