Satch Posted January 15, 2004 Share Posted January 15, 2004 Witam wszystkich ,jestem z Wami po raz pierwszy , mam jestem poczatkujacym Maxowiczem , nie udaje mi sie zrobić dużej powierzchni terenu , ciągle wszystko za małe , może mi ktos pomóc? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kris_R Posted January 26, 2004 Share Posted January 26, 2004 możesz przesadzić z perspektywą żeby przerysować skalę... odpowiada za to parametr FOV (Field Of View) w ustawieniach kamery... a tak normalnie to jak jest za małe to trzeba przeskalować albo domodelować kolejne plany Link to comment Share on other sites More sharing options...
Satch Posted January 26, 2004 Author Share Posted January 26, 2004 wielkie dzieki będe experymentował Link to comment Share on other sites More sharing options...
Satch Posted January 27, 2004 Author Share Posted January 27, 2004 ale mam problem bo przeskalowuje w nieskończonośc a ładnej duzej przestreni niet , zrobiłem hemispere na niebo i jakies podłoze ii tak samo jest z FOV i wiecej dam tym bardziej nienaturalnie to wyglada - o co chodzi????widok z kamery ciagle strasznie klaustrofobiczny ustawiałem ja na wszystkie mozliwe sposoby i lipa..... moze jeszcze jakies wskazówki? -jesli jeszcze nie wyprowadziłem nikogo z równowagi ......... Link to comment Share on other sites More sharing options...
SansSerif Posted January 27, 2004 Share Posted January 27, 2004 Jak bys dal jakiegos screena to moze ktos bys cie zrozumial. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Satch Posted January 28, 2004 Author Share Posted January 28, 2004 dołanczam screena z moim problemem nie przykładałem sie do texturek bo nie w tym problem , prosze o jakis azymut :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Satch Posted January 28, 2004 Author Share Posted January 28, 2004 cos mi nie wychodzi z ftp i zdjeciem umieszczonym na nim , prosze o cierpliwośc Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr Ug Posted January 28, 2004 Share Posted January 28, 2004 pomoglem ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kris_R Posted January 28, 2004 Share Posted January 28, 2004 no tak.. :) skoro nie masz żadnych punktów odniesienia w przestrzeni no to skąd ma sie ta przestzeń wziąć?! są dwa sposoby na to... po piwersze rzeczy, które są znane dla oka... jakieś domy, drzewa itp. może jakieś miasto na horyzoncie w oddali.. itp. na pierwszym planie źdźbła trawy... itp. wykombinuj coś.. na pewno będziesz miał przestrzeń jak się patrzy... no i po drugie perspektywa powietrzna czyli w przełożeniu na maxa taki lekki, niebieskawy fog... im coś jest dalej tym bardziiej traci jaskrawość a bardziej wpada w błękit z racji na warstwę powietrza między przedmiotem a obserwatorem.. bla bla bla... do roboty! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Satch Posted January 31, 2004 Author Share Posted January 31, 2004 po pierwsze dziekuje moderatorowi ,bo myslalem ze nic z tego screena nie bedzie ,a tu prosze ,ucieszylem sie ze jest ,oraz za cenne wskazówki Kris\'a,bardzo dziekuję biorę się do pracy:-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts