Napisano 11 Luty 200817 l v-ray nie obsługuje rozszepiania światła więc chyba tylko fake'ując. rozszczepianie prawdziwe real to tylko chyba w mentalu i rendermanie
Napisano 11 Luty 200817 l Renderman, podobnie jak inne REYESy, również fakują aberracje. Tylko fizyczne modele potrafią takie rzeczy. W Rendermanie, tak jak w Mantrze, kolor secondary rays przelicza się na model spektralny, w nim rozczepia, a potem scale z powrotem w rgb. Nie jest to poprawna aberracja, ale działa. Tu masz ciekawy wątek o pisaniu shadera dla Houdiniego, który bierze takie rzeczy pod uwage. Ten shader jest prawie identyczny z tym, ktory trzeba by napisac dla Rendermana. Wątpie, żeby w standardowej instalacji PRMana, był taki shader... ale musiałbym sprawdzić. http://forums.odforce.net/index.php?showtopic=4196 pozdr., skk.
Napisano 11 Luty 200817 l Master > http://www.vray-materials.de/all_materials.php?mat=331 ten? testowal to ktos? jakie to wyniki daje?
Napisano 11 Luty 200817 l Autor Z tego co widze to nie do końca to o co mi chodziło, ale materiał nie zły. Spójrz na RenderTime, 2h na 2rdzeniach, trochę nie wydajny ten materiał...
Napisano 12 Luty 200817 l Zaprogramowana ręcznie aberracja chromatyczna (aka dyspersja światła) wygląda mniej więcej tak: Oczywiście bez caustyki, którą trzeba by za pomocą fotonów zrobić. Czasy wahają się od 5 minut dla standardowych ustawień Mantry, do 20 minut dla: Shading Quality 2, Ray Shading Quality 2, Pixel Samples 9x9. Jeszcze jeden test: Tu trochę mniej subtelny efekt: To oczywiście nie ma nic wspólnego z fizycznym modelem refrakcji. Poza tym, że bierze się na przykład pod uwagę w miarę dokładny model fresnela dla powierzchni dialektycznych. pozdr., skk.
Napisano 16 Luty 200817 l Mozesz tez zrobic taki trick, ze renderujesz 3x ten sam obrazek (w sumie wystarczy tylko obiekt, który ma miec dyspersje) zwiekszajac za kazdym razem odrobine IOR (np. o 0.01), a nastepnie komponujesz w jakims Photoshopie czy innym GIMPie, w ten sposob ze bierzesz kanal R z pierwszego, G z nastepnego i B z kolejnego i sklejasz w kupe, uzyskujac piekna dyspersje vel aberacje chromatyczna (jak na "rysunku" ;) p.s. SYmek, czy Pixel Samples 9x9 to przypadkiem nie za duzo, jak dla sceny bez motion blura czy dofa? ;)
Napisano 16 Luty 200817 l Autor SYmek - bardzo ładnie to wygląda, za samotne programowanie shaderów jeszcze sie nie zabierałem, da się tak w v-ray'u? G.P - Naprawdę miałeś dobry pomysł, świetne :)
Napisano 16 Luty 200817 l SYmek - bardzo ładnie to wygląda, za samotne programowanie shaderów jeszcze sie nie zabierałem, da się tak w v-ray'u? Z tego co wiem, VRAY nie posiada zadnego jezyka cieniowania jak VEX w Mantrze czy RSL w RenderManie, wiec chyba jedynie poprzez SDK, a to juz wyzsza szkola jazdy IMO. Swoja droga, da sie SYmek w H9 pisac szadery przy pomocy Pythona? (bo zdaje sie, ze taka mozliwosc posiada najnowszy PRMan) G.P - Naprawdę miałeś dobry pomysł, świetne :) Pomysl nie moj, zaslyszany ;) Ale dziala i wyglada calkiem ok, tylko trzeba 3x razy renderowac to samo, co troche wydluza czas i zniecheca ;)
Napisano 16 Luty 200817 l Autor Ale wtedy da się wykonać coś w V-Ray'u nie wykonalnego nie używając innego Renderera :)
Napisano 16 Luty 200817 l tak, tylko wyrenderuj tym kolorowe refrakcje, obiekty :/ btw: final render pod maxa moze wyrenderowac dyspersje.
Napisano 16 Luty 200817 l Autor Oh mój kochany Final, kiedyś tylko go używałem, i bawiłem się dyspersją, aberracją, extra materiałami, tam można było wiele zdziałać... może znowu powrócę, tylko gorzej z GI tam :)
Napisano 16 Luty 200817 l ][/u] p.s. SYmek, czy Pixel Samples 9x9 to przypadkiem nie za duzo, jak dla sceny bez motion blura czy dofa? ;) Za dużo, ale walczyłem głównie o wywalenie ząbków z "secodary rayes". Potem okazało się, że to geometria, którą wziąłem z odforce jest zła. Jest za mało gęsta, żeby liczyć bez subdivision i jednocześnie za gęsta, bo po włączeniu "render polygon as subdivision" Mantra bardzo zwalniała. Wystarczyło na przykład zrobić subdivade w Sopach i liczyło się znacznie szybciej. Ostatni przykład liczył się około 2 minuty z niskimi ustawieniami. Doszło by do pięciu w wyższych ustawieniach. Zresztą to jest Nurbs, i mantra zapieprza po nim jak oszalała (znacznie szybciej niż w H8). Poza tym Pixel Samples 9x9 nie miał dużego wpływu na czas. Bardziej już Shading Quality = 2, które daje przepiękną ostrość tekstur i idealne krawędzie (bez szumu i ząbków jak ma to miejsce w przypadku raytracerów). Shading Quality uzależnia ;). pozdr., skk. PS Jeśli już mowa o trikach, to oprócz pomysłu podanego przez G.P. moża by z łatwością zrobić to w kompozycji i szczerze powiem, byłby to mój pierwszy test w takiej scenie. Wystarczy albo wypluć oddzielny pass tylko dla refrakcji, albo powalczyć z maskowaniem (via luma matte na przykład) w kompozycji i rozbić te kolory displacem 2d. Tak się kiedyś robiło. EDIT: To znaczy refrakcje użyć jako mapę dla displace 2d... o to mi chodziło. EDIT2: @G.P. Nie, nie da się pythonem pisać shaderów w H9 i nie bardzo wiem, czemu by to miało służyć. W Rendermanie chodzi, zdaje się, o coś innego, ale nie jestem pewien. Marko-język, w którym w RAT'cie był TCL zamieniono na Pythona. Czyli za pomocą makr możesz składać shader z kawałków i do tego służył RAT przecież. To jest dokładnie to samo, co robi VOP. Zobacz na voplib.h, tam są zdefiniowane wszystkie makra dla Vopsów. Robienie tego w Pythonie mija się z celem. Chyba, że chodzi o istnienie klas w najnowszym RSL... jeszcze tego nie widziałem. Mogę nawet zdradzić, że kiedyś w chwili rozpaczy nad Vexem, chciałem coś podobnego zrobić. Na szczęście mi się nie udało, bo parser dla C, napisany w Pythonie to nie jest łatwa sprawa, chyba że korzysta się z gotowego rozwiązanie, które istnieją. Jeśli jednym powodem dla pisania shaderów w pythonie ma być łatwiejsza składnia, to to zupełnie nie ma sensu, bo opanowanie składni Vexa, to kwestia kilku godzin. Swoją drogą zdaje się, że Gelato ma translator RSL -> Python.