Napisano 11 Luty 200817 l Tak jak w temacie,mam mnóstwo surface-ów o takim samym kształcie(wchodzą one w skład segmentowej budowy)jest jakiś sposób żeby program zaznaczył wszystkie podobne?czy też jestem skazana na klikanie i zaznaczanie każdego z osobna aż do apokalipsy:confused:a, i jeszcze chciałabym jak zapisać zaznaczenia,jak już wybiore 50 surface z np.300 i musze wyjść z programu,to co z nimi zrobić żeby nie musieć klikać od nowa?
Napisano 11 Luty 200817 l 1) to zalezy, czy geometria jest duplikatem czy instancja, czy posiada wspolna historie. dupilujac maya dodaje numeryczny suffix, ls "szklanka*" zaznaczy wszystkie obiekty z prefixem szklanka 2) szukaj w helpie selection set, partition p.
Napisano 11 Luty 200817 l Autor wiesz,nie za bardzo rozumiem co mi napisałeś,jestem b.początkująca,i używam mayi 2008,chodzi mi o to że mam x surface o tym samym wyglądzie,chce je wszystkie zaznaczyć i extrude,tylko nie chce mi się 200 razy klikać.... :(
Napisano 13 Luty 200817 l moze sprobuj jakis opcji loop select i zaznacz egde, a pozniej conwertnij to na vertexy lub faces'y :/ - pokombinuj. Ewentualnie paint selection tool (czyjakmutam). Teraz nie moge sprawdzic, ale jak chcesz nagrac selekcje to w menu edit (chyba) jest cos takiego jak quick set (czyjakostak) i tam wpisujesz nazwe dla selekcji - zdaje sie, ze pojawia sie ona w outliner'ze - to ten bialy pasek z lewej strony :-) A pozniej jak chcesz przywrocic te selekcje to wpisujesz ja w prawym gornym rogu w okienku ;) - to okienko jest zaraz pod menu.
Napisano 13 Luty 200817 l pewnie wszystkie te surface powstaly przez kopiowanie jednej poczatkowej i maja w jakim stopniu podobne nazwy. Najlatwiej bedzie Ci wiec je zaznaczyc w outlinerze, najlepiej wpisujac w gornym jego okienku: *jakas_wspolna_nazwa* - razem z tymi gwiazkami, ktore oznaczaja dowolny ciag znakow, np numerki. Pozdr.