Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

czesc, sytuacja jest dosc prosta: dwa kompy w domowej sieci maja miec niezalezny dostep do netu, i szybkie polaczenie miedzy soba.

z netem sie lacze przez modem dsl(Thomson 536v6), ktory teoretycznie ma 2 wyjscia na kompy, ale tylko jedno jest ethernetowe, a drugie usb, przez co z transferem miedzy nimi pewnie bedzie marnie :/

obmyslilem ze mozna dokupic jakiegos taniego switcha i podpiac go z modemem i 2 kompami, tylko pytanie, czy thomson bedzie chcial z nim wspolpracowac?

ewentualny pomysl, to podlaczyc kompy bezposrednio do modemu i jeszcze je same polaczyc sieciowkami. ale czy wtedy sie nie pogryza?

ogolnie zalezy mi na jak najmniejszym koszcie ;) poradzicie?

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Dwa komputery na Twoim Thomsonie podpięte pod port USB i LAN nie będą działać, bo taki modem działa na jednym porcie, albo na drugim, a nie na obu jednocześnie.

Router + switch, takiego urządzenia szukasz. Jak będziesz sprytny, to kupisz router + switch + WiFi + model w jednym. Od 100 do 350 złotych (z print serverem i ftp).

http://www.allegro.pl/search.php?string=router+adsl

Napisano
beda mogly korzysttac w tym sam czasie, tu macie specyfikacje: http://www.speedtouch.co.uk/products/Details.asp?ProductID=520

wiem o takim rozwiazaniu jak piszesz, SYmek, wlasnie ze wzgledu na koszty szukam czegos tanszego ;) switch 5 portowy kosztuje od 20zl, pytanie czy uklad dsl->modem->switch->2 kompy bedzie poprawnie dzialac?

tak ale.....

pierwszy komp podloaczony do modemu udostepnia net drugiemu, jak pierwszy nie dziala drugi nie ma netu

tylko to co symek pisze ratuje

Napisano
  • Autor

zaraz, zaraz, chodzi o to by switch byl podlaczany do modemu przez lacze ethernetowe(ten modem to wlasiwie router, bo sam sie laczy z netem, niezaleznie od kompa) a kompy byly podpiete do switcha.

Napisano

to o czym pisze SYmek to chyba najrozsądniejsze rozwiązanie. Routery jakoś strasznie drogie nei są ;]

Napisano
  • Autor

ok, powyzszy problem rozwiazany(wystarczy router z wejsciem wan, bez modemu).

teraz mam pytanie co do temperatury w jakiej wytrzymuje kabel ethernet(rj45) - chce go puscic przez sciane, wzdluz rury od kaloryfera, czyli temperatury moga dochodzic do 80 stopni. czy moze to jakos uszkodzic kabel? zaizolowac go na tym odcinku? a jesli tak to czym?

Napisano

Pytanie tylko, czy nie stopi się to tworzywo okalające przewody.

U mnie w domu miejscami idzie taki kabel wzdłuż rur i wszystko działa, tyle że chyba nie dotyka bezpośrednio rury.