Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam istnieje wiele działów poświęconym komputerom PC do grafiki 2D i 3D, a także laptopom, jednak troche mniej jest o MAC'ach rozpowszechnianych przez słynne "jabłuszko".

Ostatnio przeczytałem w sklepie, że na komputerze apple'a istnieje możliwość zainstalowania windowsa XP lub VISTY o czym wcześniej nie wiedziałem. Można również zainstalować oba systemu naraz. Co wy o tym myślicie ?

Czy warto jest kupić apple'a, zainstalować sobie windowsa poprzez "ASYSTENT BOOT CAMP" i działać jak na pospolitym laptopie?

Czy przez tą zmiane systemu komputer traci ?

Planuje zakup MacBook'a 13.3 cala - 2.0Ghz Core 2 Duo, 2GB RAMU i do tego grafika o której nigdy nie słyszałem. Nie potrzebuje tego laptopa do zaawansowanej grafiki ale chciałbym mieć możliwość wykonania jakiejś prostej pracy na maxie czy fotoszopie. Czy nie będe miał problemów z oprogramowaniem ?

I jeszcze jedno czy na lapie apple'a działał będzie iPLUS ?

Proszę o wasze zdania na ten temat ;)

pzdr

• Odpowiedzi 19
  • Wyświetleń 3,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nic nie tracisz biorąc maca.. nie liczac jego ceny. za pomocą boot campa postawisz u siebie windowsa ze wszystkimi sterami np kamera itp. raz zdarzylo mi sie to robic. z tego co sie orientuje to chyba lepiej miec dwa os'y i pod pierwszego postawic winde. jak usuniesz mac osa to bedziesz musial stawiac winde i wtedy dopiero boot camp i transmac... sporo zbawy z tym.

Napisano

z tego co się orientuje to te macbooki sa na standardowych podzespołach typu procesor c2duo itp więc nei sądze aby winda miała z tym problemy w obsłudze. poza tym samo apple reklamuje sie że ich laptopy są zgodne z windows xp. wydajnosc powinna byc jak na normalnym laptopie

Napisano

zalezy co sie chce na tym robic. male owszem jest wygodne ale w grafice itp raczej lepsze jest większe czyli np przekatna ekranu.

edit: dopiero terazzauwazylem pytanie o iplus...

mysle ze to zalezy od modemu jakiego sie uzywa. np w erze jest modem zewnetrzny wpina sie go tylko w usb a on sam wszystko instaluje. poza tym jesli bedziesz mial na tym windowsa to czemu mialby nie dzialac? westia sterów i tyle. no chyba ze to modem pod express card i np dany macbook nie posiada czegos takiego jak express card.

Napisano
  • Autor

Lap nie będzie przeznaczony do grafiki jedynie jakieś małe projekciki tak jak wspomniałem :) tak to potrzebuje czegoś mobilnego i małego

A co do express card to nie spojrzałem czy MacBook to posiada.

-->Peripheral connections

One FireWire 400 port (up to 400 Mbps)

Two USB 2.0 ports (up to 480 Mbps)

-->Communications

Built-in 10/100/1000BASE-T Gigabit Ethernet (RJ-45 connector)

Built-in AirPort Extreme Wi-Fi (based on IEEE 802.11n draft specification)4

Built-in Bluetooth 2.0 + Enhanced Data Rate (EDR)

Optional external Apple USB Modem

Z tego wynika, że express card nie posiada. W specyfikacji więcej nie ma już napisane.

Jest osoba, która jest w stanie to potwierdzić ?

Napisano
  • Autor

to kiepsko to jak w takim laptopie mogę korzystać z internetu poza domem ?

Napisano
  • Autor

wifi nie ma wszędzie, a telefon ... :p

A wiecie coś na temat baterii MacBooka? jak długo wytrzymuje ?

co do tego internetu to tak jak wczesniej pisal -blade- w erze jest modem zewnetrzny wiec moze dzieki niemu daloby rade.

Napisano

baterie trzymają bardzo długo. od 4 do 6 godzin, w MacBookach, jak w Pro jest to nei wiem.

Aha co do Boot Campa to lepsze jest Parallel Desktops. To taka niby emulacja, ale działa naprawde dobrze. I możesz w ten sposób w każdej chwili przełączać się między systemami. W przypadku Boot Camp żeby się przełączyć między systemami trzeba restartować kompa, co w przypadku OS X robi się naprawde żadko. Aha jak zaczniesz pracować na OS X to raczej nie będziesz chciał wracać do Windy, no chyba że programy to na Tobie wymuszą :P

Napisano
  • Autor

heh :) to przechodzenie między systemami widziałem chyba na youtube. Tak sie obraz przekreca --> ale czy to działa jak normalny windows ?

normalnie all możnba tam zainstalować ?

Napisano

działa normalnie. kumpel u siebie nawet jakieś dziwne narzędzia do programowania instalował i działało wszystko.

Napisano

dziala jak normalny lapotop,majac z tym do czynienia nie zauwazylem zadnych dziwnych rzeczy itp. ot normalny komp

Napisano
  • Autor

to fajnie to wszystko by mi odpowiadalo :) tylko jeszcze z tym internetem bo na tym też mi bardzo zależy.

A w czym taki apple jest lepszy od normalnego lapa ? i czy w ogole jest lepszy ?

Napisano

ma OS X ;] to jest największy atut Macówek ;] no i design...lans szpan i wogóle :P.

Napisano

z internetem musisz sam sie zastanowic co i jak. chcesz miec mobilnie typu era plus orange? czy w "domu". jesli jedna z pierwszej opcji to musisz poczytac o ofertach tych trzech operatorów, jesli to drugie to poszukac ofert innych dostawców w Twoim mieście. Tak wlasnie sobie wszedlem na info iplusa.. i ma dostępne modemy pod usb... dosłownie zajeło to 10 sekund z google... wiec na przyszłośc google Twoim przyjacielem.

Napisano
  • Autor

w domu internecik jest :) chodzi mi tylko i wylacznie poza domem czyli pozostaja tylko operatorzy typu plus :) skoro tak to nie widze zadnych przeszkod aby zakupic takiego apple'a zamiast zwyklego pospolitego lapa.

a jeszcze co z kartą grafiki w takim apple'u bo zupełnie nic o nie słyszałem czy to jest jakaś z najniższej pułki ?