Napisano 20 Luty 200817 l Witam Mam następujący problem. Postanowiłem samochód robić nową techniką Editable Poly + Symmetry i Mesh Smooth. Gdy skończyłem robić przód pojazdu pojawił się taki problem. W miejscu styku połówek powstało wybrzuszenie. Próbowałem przekształcić całość w Editable Mesh i połączyć ze sobą krawędzie obu połówek ale wybrzuszenie dalej jest, a na zdjęciach maska jest "płaska" bez żadnych wybrzuszeń na środku. Jak to mogę skorygować by było wszystko ok. Próbowałem ręcznie to robić ale nie zbyt efekt był zadowalający.
Napisano 20 Luty 200817 l Autor Zmieniłem kolejność i teraz MS jest po Symmetry (nie wiem czy dobrze), ale wybrzuszenie dalej jest.
Napisano 20 Luty 200817 l Nie mozesz tego olac na tym etapie pracy? Jak juz wszystko skonczysz (model) zwelduj vertexy, potem MS i powinno dzialac
Napisano 22 Luty 200817 l Autor Dobra z tym jakoś sobie w części poradziłem. Przy okazji by nie zakładać osobnego znów tematu zapytam tutaj. Chcąc wymodelować drzwi wyciąłem je a następnie dałem im te same opcje co głównej części (MS, Symmetry, Editable Poly), lecz krawędzie drzwi jak i wycinków w bocznej części auta zrobiły się półkoliste (wiecie o co chodzi). Próbowałem używać różnych narzędzi (Extrude, Bevel, Chamfer i nawet z Smoothing Groups próbowałem), ale nie przyniosło to oczekiwanych skutków. I moje pytanie brzmi jak i co mam zrobić by krawędzie wyciętych przedmiotów (drzwi) były takie jak na zdjęciach (czyli proste)?
Napisano 23 Luty 200817 l Autor Oto screeny: Zielonym zaznaczyłem jak krawędzie powinny wyglądać, czerwony pokazuje co źle jest. edit: Z drzwiami sobie poradziłem (screen 1), ale nie wiem jak poradzić sobie z tym wycięciem w głownej części modelu (screen 2) by było proste :| edit2: Albo jak już to może jest jakaś prostsza metoda by podkreślić linie drzwi.
Napisano 23 Luty 200817 l zchamferuj vertexa w tym rogu a potem popraw siatkę, tak żeby nie było tego polygona, który się stworzy po chamferze