Qjon Napisano 22 Luty 2008 Napisano 22 Luty 2008 Chodzi o to, iż podczas obracania (w dowolnej osi) kość zniekształca się. Inne kości tak sie nie zachowują. Próbowałem wymienić tą kość (usunąłem i stworzyłem jeszcze raz) ale zachowywała się tak samo. Mogę prosić o pomoc?
Levus Napisano 23 Luty 2008 Napisano 23 Luty 2008 Ten przycisk oblukaj/przestaw. Tylko nie pamiętam teraz czy on działa globalnie czy dla poszczególnych obiektów. Włosy sobie rwałem z tego powodu kiedyś też:/ pozdro!
Qjon Napisano 23 Luty 2008 Autor Napisano 23 Luty 2008 pivota nie ruszałem, jest normalnie w miejscu połączenia ustawiony standardowo. zresztą dla czystości sumienia próbowałem z tym ale nie pomogło. niby mogę spróbować robić od nowa całą tą część szkieletu, ale wolę znaleźć krótsze rozwiązanie sytuacji (na wypadek gdybym się z tym zakopał gdzieś w środku czegoś większego) nie rozumiem dlaczego akurat tylko ta kość (właściwie to jest to ostatnia kość odnóża - jedna z czterech, i każda sie tak samo zachowuje) się skraca (bo tak to zniekształcenie wygląda. jeśli obracam inny segment nogi to ta kość nie reaguje, a jak ją obracam to tak świruje...
Ania Napisano 23 Luty 2008 Napisano 23 Luty 2008 skalowałeś kości wzdłuż jakiejś osi? (niektóre, albo cały szkielet)?
Qjon Napisano 23 Luty 2008 Autor Napisano 23 Luty 2008 tak, bo inaczej nie umiałem jej powiekszyć. to przez to? bo inne też skalowałem (te 'działąjące')
Ania Napisano 23 Luty 2008 Napisano 23 Luty 2008 Pewnie te inne skalowałeś równomiernie. Nie skaluj kości, zmieniaj wielkość w zakładce Hierarchy (ten taki biały kwadracik na trzech nóżkach), przycisk Affect Pivot Only i wtedy możesz suwać narzędziem Move. Narzędzia Scale nie tykaj przy kościach bo mogą się robić różne dziwne rzeczy.
Qjon Napisano 23 Luty 2008 Autor Napisano 23 Luty 2008 rzeczywiście pomogło, choć i tak musiałem od nowa nogi robić ;] dziekuje za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi