Jump to content

Szary / czarny obraz na teksturach

baddog

Recommended Posts

Witam wszystkich chętnych do pomocy :)

przepraszam, za moje nie konkretne słownictwo, ale użytkownikiem 3D maxa jestem od niedawna..

Problem polega na czarnym, bądź siwym obrazie [załącznik], przez który nic nie widzę :O. Cisnę "m", dodaję bitmapę to kuli, z kuli do stworzonego prostopadłościanu i widzę czerń, przy podwójnym oświetleniu szarość. Jeśli chodzi o "Show standard map i viewport" to mam włączone, nie wiem co się dzieje.

Szukam problemu już około godziny i doszedłem do wniosku, że tutaj specjaliści mi prędzej pomogą,

pozdrawiam.

Spróbuj zaznaczyć ten czarny plane w oknie front ale nie pojedynczym kliknięciem tylko obszarem zaznaczenia. Być może jest tam jeszcze jakiś plane o którym zapomniałeś jak zaznaczą się dwa obiekty to znaczy że tak jest. w oknie top masz widok izometryczny który nie zmienia wielkości obiektu w zależności od odległości od kamery więc może ten obiekt być bardzo daleko i w perspektywie go nie widzisz. Nie wiem co może być jeszcze nie tak skoro w oknie perspective widać normalnie a taki czarny kolor ma właśnie polygon widziany od strony w którą nie jest zwrócony jego normal.

Problem jest chyba w tym że ten box (myślałem że to są same plene'y) ma 0 wartość wysokości a tak się chyba nie robi, ustaw jakąś minimalną ale nie zero. Jak dałem większą niż 0 wysokość to już się nie robi czarny. A tak poza tym to blueprinty lepiej wrzucać na plane'a a jak ma być np w jednej płaszczyźnie widok z przodu i z tyłu to robisz dwa plane'y zwrócone w przeciwne strony.

• Confused 1