Skocz do zawartości

Odbicia na szybie...prosze o rade

Featured Replies

Napisano

Witam

Juz kiedys mialem podobny problem ale ostatecznie nie znalazlem zlotego srodka.Poradzcie mi jak zrobic odbicie na szybie budynku tak aby efekt byl najlepszy??Chodzi mi nawet o sztuczne odbicie drzew lub nieba nie koniecznie istniejacych w rzeczywistej scenie

Bede bardzo wdzieczy

z gory dzieki

Pozdr

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

można w postprodukcji zrobić czyli w paincie ;)

można zrobić normalny materiał, w którym będzie się odbijać wszystko co się wokół niego znajduje

można też zrobić dodatkowe obiekty ale wyłączyć "visible to camera" czy jakoś tak i coś jeszcze, tak że w scenie będą tylko ich odbicia

i jeszcze sposób na HDRI

Napisano
  • Autor

dzieki....pod reflect podkladalem bitmape ale to wychodzilo bardzo mocne odbicie i malo przeziorna ta szyba.A sposob I-sprobuje....

Napisano

ja przerobiłem wszystkie sposoby i zostałem przy : mapa HDRI w reflection vray enviroment. Mapa musi być bardzo duża i dobrze zrobiona. Jak mi coś nie wyjdzie tak jak miało to zawsze moge w szopie poprawić.

Napisano
  • Autor

siwy dzieki-mozesz dokladnie opisac co i jak dokladnie-probowalem cos z hdri ale zapomnialem:(

pzdr

Napisano

musisz poeksperymentowac. mapke HDRI obrabiam za pomocą fotoszopa i HDRShop. Moja mapka miała chyba 10000x... pix . Wrzuciłem tam niebo, drzewa itp. Wrzucasz ja do reflect w enviro, przeciągasz do mateditora i kręcisz siłą świecenia. Szkło też musisz poustawiać żeby ladnie odbijało. Wyłączam też dla szkła "visible to GI" w vraypropetries. za szkłem zwykle daje jakieś rolety albo zasłony (jak to mieszkaniówka) . W szopie jak chcesz obrabiac jeszcze te szyby to warto zrobic ich render-maskę. Wyłączasz światła a dla szkła nadajesz kolor z self ilumination na maxa i renderujesz . Wtedy render wychodzi czarny z jaskrawymi oknami. W szopie łatwo z tego robisz maskę i łatwiej wtedy edytować szkło na renderze. To z grubsza tyle

Napisano

hm, w koncu dowiedzialem sie jak render maski zrobic:) Z trawa ta metoda tez przejdzie? :>