Napisano 5 Marzec 200817 l Witam Juz kiedys mialem podobny problem ale ostatecznie nie znalazlem zlotego srodka.Poradzcie mi jak zrobic odbicie na szybie budynku tak aby efekt byl najlepszy??Chodzi mi nawet o sztuczne odbicie drzew lub nieba nie koniecznie istniejacych w rzeczywistej scenie Bede bardzo wdzieczy z gory dzieki Pozdr
Napisano 7 Marzec 200817 l można w postprodukcji zrobić czyli w paincie ;) można zrobić normalny materiał, w którym będzie się odbijać wszystko co się wokół niego znajduje można też zrobić dodatkowe obiekty ale wyłączyć "visible to camera" czy jakoś tak i coś jeszcze, tak że w scenie będą tylko ich odbicia i jeszcze sposób na HDRI
Napisano 7 Marzec 200817 l Autor dzieki....pod reflect podkladalem bitmape ale to wychodzilo bardzo mocne odbicie i malo przeziorna ta szyba.A sposob I-sprobuje....
Napisano 7 Marzec 200817 l ja przerobiłem wszystkie sposoby i zostałem przy : mapa HDRI w reflection vray enviroment. Mapa musi być bardzo duża i dobrze zrobiona. Jak mi coś nie wyjdzie tak jak miało to zawsze moge w szopie poprawić.
Napisano 7 Marzec 200817 l Autor siwy dzieki-mozesz dokladnie opisac co i jak dokladnie-probowalem cos z hdri ale zapomnialem:( pzdr
Napisano 7 Marzec 200817 l musisz poeksperymentowac. mapke HDRI obrabiam za pomocą fotoszopa i HDRShop. Moja mapka miała chyba 10000x... pix . Wrzuciłem tam niebo, drzewa itp. Wrzucasz ja do reflect w enviro, przeciągasz do mateditora i kręcisz siłą świecenia. Szkło też musisz poustawiać żeby ladnie odbijało. Wyłączam też dla szkła "visible to GI" w vraypropetries. za szkłem zwykle daje jakieś rolety albo zasłony (jak to mieszkaniówka) . W szopie jak chcesz obrabiac jeszcze te szyby to warto zrobic ich render-maskę. Wyłączasz światła a dla szkła nadajesz kolor z self ilumination na maxa i renderujesz . Wtedy render wychodzi czarny z jaskrawymi oknami. W szopie łatwo z tego robisz maskę i łatwiej wtedy edytować szkło na renderze. To z grubsza tyle
Napisano 7 Marzec 200817 l Autor dzieki siwy....jestem dozgonnie wdzieczny:)zaraz zaczynam kombinowac
Napisano 7 Marzec 200817 l hm, w koncu dowiedzialem sie jak render maski zrobic:) Z trawa ta metoda tez przejdzie? :>