Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Od niedawna (ok. 2-3 miesiące) interesuje się Digital paintingiem. Chciałbym przedstawić tutaj moje prace i mam nadzieje że zostaną one uznane przez moderatora, który mam nadzieje nie wywali tego tematu :P Pracuje na myszce za 30zł którą staram sie rozwijać moje umiejętności w tej dziedzinie i póki co zbieram na tablet.

Zapraszam więc do obejrzenia moich prac:

Moje pierwsze 2 prace, puste i nie wyglądają za ciekawie, taki styl flash'owy trochę:

1.

obrazek1if0.th.jpg 2.krajo2iq2.th.jpg

Wiedziałem doskonale że jest to "kaszan" no i szukałem sposobów na namalowanie czegoś sensownego. Pomysł nadszedł po tym jak w moje ręce wpadła gra "Wiedzmin" w której jest bardzo dużo obrazków. Wziąłem sie wiec do pracy i oto efekt:

3.bagno8ne8.th.jpg4.droga9pt2.th.jpg

Już znacznie lepiej, no ale prace innych wyglądają o wiele inaczej. Przez kilka dni czytałem więc dużo tutoriali i oglądałem videotutoriale na temat Digital Paintingu. Poznałem dość ciekawą technikę którą można całkiem łatwo malować. Polegało to na znalezieniu sobie jakiegoś zdjęcia, lub czegoś w tym rodzaju, wykonaniu na jego podstawie szkicu oraz przygotowanie palety kolorów po czym to zdjęcie przenosiliśmy do oddzielnego okienka w celu podglądu gdzie nakładać jakie barwy, cienie itp. po czym malowaliśmy twardymi brush'ami (na początku ok. 80% krycie, później ok. 20%), ale co się będę rozpisywał o tym, zapewne doskonale to znacie :P Więc oto moje prace przy wykorzystaniu zdobytej wiedzy:

5.jabko3lr6.th.jpg

Pierwsza praca, wyszło całkiem nieźle co mnie bardzo zachęciło do dalszej pracy.

6.japkatd6.th.jpg

Kolejne, podobne, co prawda nieskończone, ale robione w szkole, w gimpie myszką kulkową przez ok. 40min. Witać tez tutaj jak pracowałem przy nim, czyli miniaturkę oryginalnego zdjęcia.

7.elisabethportretvv3.th.jpg

No i tutaj już zaszalałem. Obrazek zrobiony również tą techniką, na podstawie obrazu "Autoportret w słomkowym kapeluszu" Elisabeth Vigee Lebrun, który bardzo mi się spodobał. Pracowałem nad tym przez 3 dni (potem przez tydzień bolała mnie ręka od machania myszką :D ) i efekt bardzo mnie zaskoczył. Tak wiem że włosy brzydkie i jest wiele innych błędów i niedociągnięć no ale powtarzam że robiłem to myszką i łatwo nie było :/ Głównie ten obraz zachęcił mnie do podzielenia sie z wami moimi aktualnymi postępami i mam nadzieje że moja galeria wam się spodoba i niezostanie usunięta przez moderatora po kilku minutach przez dość niski poziom w porównaniu do innych prac w tym dziale.

Mam zamiar dalej rozwijać moje umiejętności w Digital Paintingu i liczę tutaj na waszą pomoc, której nie uzyskałem na innych forach.

Dodaję również, że nie są to moje wszystkie prace, ale dałem tylko te najlepsze.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 21
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Przede wszystkim inwestuj w tablet, te pracki jak na myszkowe sa naprawde swojskie! ciekaw jestem jak bedziesz dziabał na tablecie :)

Napisano

dzieki :) staram się malować na tym co mam, ale tablet to niestety najszybciej za 2 miesiące :/ więc póki co nadal muszę ćwiczyć na myszce. Co byście mi doradzili żebym robił dalej? Może jakąś inną technikę?

Napisano

nie no chłopie... po co ci tablet:P

a tak poważnie to dobra robota... jak się przestawisz to będziesz wymiatał... ;)

Napisano

Witam na forum :)

i szacunek za mazianie myszką, może na razie ją jednak odstaw a weź się za ołówki lub inne tradycyjne media ;) będzie "lżej" na piórko i tablet przejść ...

//Pozdr.

Napisano

maluje też trochę akwarelą, w zasadzie nie trochę, bo już od 3 lat, no ale raczej rzadko się za to zabieram

tutaj 3 moje akwarelki:

krajobraz1bd6.th.jpg krajobraz2sa2.th.jpg krajobraz3xi3.th.jpg

Napisano

no to całkiem nieźle ;), działaj częściej ... poza tym wolałbym oglądać same obrazki ciut większe ślepnę na starość niestety ...

//pozdr

Napisano

Dzisiaj spróbowałem czegoś innego, chociaż co prawda zrobiłem tą prace przez przypadek :P

zniszczonemiasto4fv0.jpg

cholera, muszę się bardziej starać o ten tablet :P

Napisano

No i kolejna praca zrobiona na "walkę malarską" z kumplem :P

martwanaturaozonexbt6.jpg

Na namalowanie tej pracy miałem ok. 7 godzin, przez co miałem mało czasu i popełniłem masę błędów. Największym jest chyba to że praktycznie każdy przedmiot ma swoje źródło światła co zauważyłem dopiero godzinę po skończeniu pracy :P Zadowolony jestem z połyskującego metalu ponieważ pierwszy raz coś takiego robiłem i chyba nie wyszło najgorzej.

Czuje że znowu obudzę się z obolałą ręką :P

Napisano

Kubek, łyżeczka i nóż wyszły naprawdę zacnie, z jabłkiem już jest gorzej, nie wiem czym jest to spowodowane, ale wygląda (jak dla mnie) trochę za "płasko".

Ze światłem jest faktycznie coś nie tak. Biorą pod uwagę fakt iż świeci z lewej strony, jakiś tam cień jabłka powinien padać na kubek (stoją tak blisko siebie), zresztą cień kubka tez (wg mnie) powinien być przesunięty bardziej w prawo.

Napisano

odpoczne i jutro postaram się to poprawić i dam tutaj. Nie mam tylko pomysłu co zrobić z tym jabłkiem żeby podkreślić jego "kulistość" ale może coś wymyśle ;]

Napisano

posiedziałem dzisiaj godzinkę nad tymi cieniami (głównie na kubku) no wygląda trochę lepiej:

martwanatura2ozonexnl5.jpg

wszelkie uwagi mile widziane :P

Napisano

3 dzień i praca ukończona. Co prawda poszedłem pod koniec na łatwiznę (stół i tło). Przynajmniej tekstura drewna własnoręcznie robiona :P Cienie też mi wyszły za mocne, ale na przyszłość będę bardziej z nimi uważał ;]

sniadaniejo0.jpg

pozdro

Napisano

nie no, bez przesady :P dokładnie jest to A4TECH 2X office 7K model OP-57D, no i mam też całkiem niezłą, dużą podkładkę "crysis" wygraną w konkursie graficznym :P wydawać się to może dziwne, ale dobra podkładka (sztywna, niestawiająca oporu myszce i dobrze trzymająca się podłoża) niesamowicie ułatwia malowanie myszka, jednak to i tak wysiada przy tablecie :P

Napisano

no ok myszka myszką... ale ja tu widze w wiekszosci przepuszczone foty przez blur i rozne filtry... jak dla mnie to tylko ten kubek i jablko byly "podmalowywane"... myszka kiedys sam probowalem pokolorowac komiks.. i teraz jak sobie przypomne z perspektywy posiadania tabletu to troche nie- profesjonalnie... jezeli nie masz jeszcze piorka to moze rysuj normalnie olowkiem a nie myszka w PSie ;)

Napisano

faktycznie, wsparłem się fotkami. Całe tło to jedna fotka, no i przy metalu wsparłem się trochę zdjęciami, no ale kubek i jabłko nie są podmalowane, tylko od początku ręcznie malowane. W przypadku kubka jego ścianki wygładziłem za pomocą lassa i rozmycia gausowskiego, cienie i odblaski były na różnych warstwach, pewne pociągnięcia pędzlem zastąpione przez Shift+klikanie w wybranych miejscach. Rzeczywiście nieprofesjonalne to, ale wykorzystałem to co mam aktualnie dostępne.

natura4jo8.th.jpg

Myślę właśnie o przejściu na ołówki no ale nie wiem jak zacząć. Doczytałem że obrys należy robić ołówkiem twardym, a cieniować miękkim. Podstawy perspektywy też można powiedzieć że znam. Czy jest coś jeszcze na co powinienem zwrócić uwagę przed narysowaniem pierwszego obrazku?

Napisano

no to tera, żeby nie było że obrabiam zdjęcia mały speed paint :P (mój pierwszy xD)

sp1gj9.jpg

niebo skopałem, za ciemne wyszło, no i głupi zamiast dać je w innej warstwie to wszystko w jednej zrobiłem i już za dużo fatygi ze zmienianiem by było :/