Napisano 6 Marzec 200817 l jak poustawiac opcje renderingu, oswietlenie, czy moze jeszcze cos by janosc i kolorystyka materialow w material editor nie obiegala znacznie od tego, co ujrze po wyrenerowaniu?
Napisano 7 Marzec 200817 l temat rzeka jeśli chodzi o jasność całej sceny to napewno color mapping, tu każdy ma swój sposób, ja miałem okazje zapoznać się z takim ustawieniem : Gamma correction dark multiplier 0,454 bright multiplier 0,454 generalnie jesli nie wyczujesz color mappingu to możesz mieć wrażenie że scena jest niedoświetlona, ale tak jak pisałem, temat rzeka a to tylko jeden aspekt a tak na marginesie... chyba pytanie powinno brzmiec odwrotnie - jak ustawic ..żeby materiały w na wyrenderowanym obrazie nie różniły się od ustawionych w material editorze
Napisano 7 Marzec 200817 l Autor moze i tak powinno brzmiec :) tak opgladalem jakis czas temu scenki juz gotowe (np evera) i wiekszosc nie miala ruszanego color mappingu a przy tym zgodnosc materialow w mateditor z wyrenderowanym obrazem byla dosyc wysoka. W moim przypaku mam wrazenie czesto, ze scena jest niedoswietlona, a i tak np ulice, ktore powinny byc ciemno szare sa bardzo jasne, a to co szare, niemal przejarane tak, ze trudno dostrzec szczegoly. Jeszcze na poczatku tym sie nie przejmowalem, ale teraz widze, ze za duzo czasu zajmuje mi poprawianie co chwile materialow i porownywanie tego z testowanymi renderingami.
Napisano 8 Marzec 200817 l hmmm. powiem tyle... mozna popracowac w frame bufferze w vrayu nad przejaraniem/doswietleniem sceny - pewnie nic nowego nie pisze., i znasz ten myk. hmmm to bardzo podobna zasada do curves w phtoshopie. jesli chjodzi o zapytania odnosnie scen evermotion - to mysle, ze lepiej kierowac je bezposrednio do Everow czyli na znane wiekszosci forum ;) chyba tam wiecej informacji zaczerpniesz. jesli nie, to moze jakies tutki wytlumacza dzilanie tych opcji color mapingu itede. z tego, co p[amietam - to wiem, ze ecerzy jedynie podbijaja burn value... w color mappingu - a to to samo, gdybys podbil wartosc gammy w photoshopie, czylki, ze obrazek jest jasniejszy / przejarany w efdekcie... pozdro i sory za literowki (pozno juz)
Napisano 10 Marzec 200817 l Autor Ustawilem w Customize/Preferences/Gamma and LUT na 2,2 + Affec Material Editor / CS i w Bitmap Files 2,2 I obecnie zgodnosc wygenerowanego obrazu z shaderami w ME jest na poziomie akceptowalnym. Wydaje sie jednak ze kontrast jakby polecial :) Niby mozna poprawic w PS, ale jednak... Czy Wy pracujecie na zmienionej recznie gammie? Jakie wartosci daja w miare najlepsze rezultaty? Czy oprocz okienka customize, gdzies ja jeszcze przestawiacie (np. colar mapping)? Jesli zmienia sie ja w zaleznosci od typu sceny, to czym sie kierowac przy doborze wartosci tego parametru?