Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jak zrobic snap na kat obracania?

Ze jak chce obrocic o rowno 90stopni np to zebym nie musial z literek klepac :)

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ustawiasz step size w tool setting.

Domyslnie chyba tak isnap jest ustawiony pod litera J i obraca o 15 stopni.

Ale oczywiscie mozna to zmienic.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

a jak zrobic zeby przy cieciu Fejsow ciał mi po pelnych katach? np jak chce ciac rowno w pionie

cos jak w maxie z sziftem bodajze :)

i jeszcze cos takiego ze jak tne uzywajac plane to jak zrobic zeby uciac, i dalej kontynuowac tym samym plane'em? w maxie poprostu byl przycisk CUT i to zalatwialo sprawe

Napisano

W mai tez jest cut (cut faces tool). Zaznaczasz obiekt albo same wielokaty ktore Cie interesuja, wciskasz shift i prawy myszy, wybierasz cut polygon faces tool (po prawej na gorze) [ewentualnie szukasz tego gdzies po standardowym menu polygon;] i tniesz. Jak chesz zeby bylo rowno (wielokrotnoscia 45stopni) to z shiftem. A jesli interesuja cie dokladne osie ciecia to juz trzeba wywolac opcje narzedzia. Wtedy mozna wlaczyc kilka dodatkowych bajerow, np automatyczne odcinanie swiezo wycietych krawedzi, oddfety itp. A - no i to z shiftem dziala w zaleznosci od widoku, czyli nie warto uskuteczniac takiego ciecia w oknie perpektywicznym.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

mam obiekt.. zaznaczam np jakis poligon i chce go powiedzmy przekopiowac tworzac tym samym nowy obiekt np

jak? :)

Napisano

Jesli chcesz skopiowac to shift/prawy myszy z zaznaczona scianka i duplicate face z opcja separate duplicated faces, jesli przeniesc - to extract.

Powstanie nowa grupa zawierajaca dwa nowe obiekty i dodatkowy, nikomu niepotrzebny wezel transform ktorego mozna sie smialo pozbyc usuwajac historie (albo w ogole ja wylaczajac podczas takich polecen).

pozdr.