Napisano 15 Marzec 200817 l tak, modo to jest power - chyba jedyne narzędzie które mogłoby mnie odciągnąć od wingsów...
Napisano 15 Marzec 200817 l W modo sa tylko dwie fajne rzeczy godne uwagi: -rendering (nie tak dobry jak Vray) -rendering sieciowy. (o niebo lepszy niz Vray i nie mam tu na mysli fenomenalnej polityki licencyjnej). Instalujesz i jedziesz. Co ciekawsze, puściłem render na jednej stacji z opcją sieciową a potem instalowałem na reszcie pc-tów i one bez problemu włączały sie do renderu.
Napisano 16 Marzec 200817 l W modo sa tylko dwie fajne rzeczy godne uwagi: -rendering (nie tak dobry jak Vray) -rendering sieciowy. (o niebo lepszy niz Vray i nie mam tu na mysli fenomenalnej polityki licencyjnej). Instalujesz i jedziesz. Co ciekawsze, puściłem render na jednej stacji z opcją sieciową a potem instalowałem na reszcie pc-tów i one bez problemu włączały sie do renderu. Moim zdaniem trochę więcej niż dwie. W tej chwili to najbardziej zaawansowany modeler (ściankowy i subD) na rynku.
Napisano 16 Marzec 200817 l Moim zdaniem trochę więcej niż dwie. W tej chwili to najbardziej zaawansowany modeler (ściankowy i subD) na rynku. Tak, tylko że modeluje sie jak na polu minowym. Milion funkcji a żadna nie jest intuicyjna.
Napisano 16 Marzec 200817 l Autor ja już od dłuższego czasu modeluje prawie tylko w modo, fakt że przydało by się jeszcze kilka narzędzi a inne które są mogły by być bardziej user freandly, ale luxology zamiast je upgrejdować dodaje nowe funkcje :/ bo to się lepiej sprzedaje ostatnio nawet textury maluje w modo bo czuję się w nim swobodniej niż w bodypaincie czy 3dcoat ale to też trochę kuleje :/ modo nie jest ideałem ale nic lepszego nie znalazłem :D tylko że modeluje sie jak na polu minowym do wszystkeigo można się przyzwyczaić i zrozumeić każdą pokręconą filozofię :) ja w modo nie czyję się jak saper :D ale każdy ma inaczej albo pokochasz albo znienawidzisz :) ja do modo za trzecim razem się przekonałem dopiero :)
Napisano 16 Marzec 200817 l Tak, tylko że modeluje sie jak na polu minowym. Milion funkcji a żadna nie jest intuicyjna. Każdy program można tak ocenić. Dla mnie XSI (którego zaczynam używać i bardzo lubię) też początkowo był totalnie nieintuicyjny. No i niestety brak mu paru narzędzi modelarskich:(. Znacznie szybciej "rozgryzałem" Modo właśnie i znalazłem tam wszystko, czego trzeba. Poza animacją. NURBS i paroma innymi detalami :)
Napisano 16 Marzec 200817 l Każdy program można tak ocenić. Dla mnie XSI (którego zaczynam używać i bardzo lubię) też początkowo był totalnie nieintuicyjny. No i niestety brak mu paru narzędzi modelarskich:(. Znacznie szybciej "rozgryzałem" Modo właśnie i znalazłem tam wszystko, czego trzeba. Poza animacją. NURBS i paroma innymi detalami :) No nie do końca. Modelujesz sobie w Modo, klikniesz przypadkowo i bum, pivot się przesunął. Patrzysz action center, klikasz a tu gorsze dziwa. Nikt nigdzie w tutkach nie mówi jak cofnąc ten klik bo ctrl+z na to nie działa. I dopiero po poczytaniu forum dowiadujesz sie o kilku opcjach. Niemal każde w narzędzi wymaga poczytania, tutoriala albo innego tricku. Kiedy przechodzisz z MAxa na Maye czy XSI na ogół wiesz co i jak by zacząc pracę a tu kicha. Pracuje w Modo obok Maxa i to nie jest przewidywalna zabawa.
Napisano 16 Marzec 200817 l Modelujesz sobie w Modo, klikniesz przypadkowo i bum, pivot się przesunął. Patrzysz action center, klikasz a tu gorsze dziwa. Nikt nigdzie w tutkach nie mówi jak cofnąc ten klik bo ctrl+z na to nie działa. I dopiero po poczytaniu forum dowiadujesz sie o kilku opcjach. To akurat fakt, kiedy testowałem Modo też miewałem z tym różne przygody. Za to w XSI ostatnio układałem sobie kilka łbów śrub po okręgu - komendy array nie ma, no to trzeba Ctrl+D z zadanym obrotem o odpowiedni kąt. No i na koniec miałem tych łbów osiem, jak chciałem, tylko że po sześć w tym samym miejscu. Też frustruje. Modo rzeczywiście jest trochę inny od Maxa czy Mayi i trzeba się do jego właściwości przyzwyczaić. Ale np. SubD w Mayi to masakra i też wymaga wyrobienia specyficznych nawyków. W Modo, oprócz bogactwa narzędzi (rzeczywiście nie zawsze intuicyjnych w obsłudze)podoba mi się graficzny styl interface'u i widoku w oknach. Cienkie, ale wyraźne linie, dobrze dobrana kolorystyka. Może to ni enajważniejsze, ale pracuje się przyjemniej.
Napisano 16 Marzec 200817 l ciekawe macie doświadczenia - ja akurat na modo przeskoczyłem (na chwilę) z lightwave'a i muszę powiedzieć że program wydał mi się niesamowicie intuicyjny, zwłaszcza action center i może nawet bardziej tool pipe - to tylko potwierdza że każdemu co jego...