majusmiles Napisano 16 Marzec 2008 Share Napisano 16 Marzec 2008 No to pytam :). Gdy tworzy sie geosfery to se mozna wybrac tetra,octa,icosa i sfera ma troche inna siatke. No i czy da sie na przyklad zrobic box, cylinder czy cokolwiek innego tak abu siatka wygladala jak w geosferze a nie tak fajnie regularnie jak zwykle :). Nie chodzi mi o dokladnoscefektu koncowego tylko jak to zrobic dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorjan Napisano 16 Marzec 2008 Share Napisano 16 Marzec 2008 Nie wiem czy dobrze rozumiem ale w geosferze siatke tworzą trójkąty. Chyba aby uzyskać taki efekt na innych obiektach wystarczy przekonwertować model do mesha. Albo jakos tak. Dawno nie używałem maxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
La R Napisano 17 Marzec 2008 Share Napisano 17 Marzec 2008 Geosfera ma inną topologie niz zwykła sfera dlatego przekonwertowanie nic nie da tak samo jak nie dala by konwersja owej zwykłej sfery no chyba,ze chodzi tylko i wyłącznie o efekt wizualny,że nie polygony, a trójkąty na ekranie wtedy tak i o ile dobrze pamietam podobnie będzie przy konwersji do Tri Path,które swoją drogą zajmują mniej miejsca w pamięci i dają bardziej gładkie powierzchnie,ale to to tak na marginesie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polon Napisano 17 Marzec 2008 Share Napisano 17 Marzec 2008 musiał bys napisać dlaczego chcesz miec taką siatke z trojkątow, może zwykły tessalate(chyba tak sie pisze) z opcją dzielenia na trójkąty bedzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 17 Marzec 2008 Share Napisano 17 Marzec 2008 Modyfikator subdivide. Dzieli siatkę na trójkąty o zadanej wielkości. To jest najbliżej tego co chcesz uzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majusmiles Napisano 19 Marzec 2008 Autor Share Napisano 19 Marzec 2008 A wiec nie chodzi mi wlascieie o trojkaty, to troche efekt uboczny, w geosferze sa wlascieie pieciokaty, szesciokaty, ktore nakladajac sie na siebie tworza bardzo fajna siatke, przy subdivide mam trojkaty i to prostokatne, przy Tri Path chyba tez, mozna troche pokombinowac przy tessalate. Przy konwersji do Path w jakiejs tam rubryce po zmianie warosc level da sie i ze sfery zrobic geosfere, natomiast tak samo potraktowany szescian ma siatke kwadratowa. A czy np.jesli zrobie ksztalt wazy(cos troche kulistego) to czy wogole da sie to jakos wypelnic taka siatka jak w geosferze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi