Napisano 16 Marzec 200817 l No to pytam :). Gdy tworzy sie geosfery to se mozna wybrac tetra,octa,icosa i sfera ma troche inna siatke. No i czy da sie na przyklad zrobic box, cylinder czy cokolwiek innego tak abu siatka wygladala jak w geosferze a nie tak fajnie regularnie jak zwykle :). Nie chodzi mi o dokladnoscefektu koncowego tylko jak to zrobic dzieki
Napisano 16 Marzec 200817 l Nie wiem czy dobrze rozumiem ale w geosferze siatke tworzą trójkąty. Chyba aby uzyskać taki efekt na innych obiektach wystarczy przekonwertować model do mesha. Albo jakos tak. Dawno nie używałem maxa
Napisano 17 Marzec 200817 l Geosfera ma inną topologie niz zwykła sfera dlatego przekonwertowanie nic nie da tak samo jak nie dala by konwersja owej zwykłej sfery no chyba,ze chodzi tylko i wyłącznie o efekt wizualny,że nie polygony, a trójkąty na ekranie wtedy tak i o ile dobrze pamietam podobnie będzie przy konwersji do Tri Path,które swoją drogą zajmują mniej miejsca w pamięci i dają bardziej gładkie powierzchnie,ale to to tak na marginesie. Pozdrawiam.
Napisano 17 Marzec 200817 l musiał bys napisać dlaczego chcesz miec taką siatke z trojkątow, może zwykły tessalate(chyba tak sie pisze) z opcją dzielenia na trójkąty bedzie ok
Napisano 17 Marzec 200817 l Modyfikator subdivide. Dzieli siatkę na trójkąty o zadanej wielkości. To jest najbliżej tego co chcesz uzyskać.
Napisano 19 Marzec 200817 l Autor A wiec nie chodzi mi wlascieie o trojkaty, to troche efekt uboczny, w geosferze sa wlascieie pieciokaty, szesciokaty, ktore nakladajac sie na siebie tworza bardzo fajna siatke, przy subdivide mam trojkaty i to prostokatne, przy Tri Path chyba tez, mozna troche pokombinowac przy tessalate. Przy konwersji do Path w jakiejs tam rubryce po zmianie warosc level da sie i ze sfery zrobic geosfere, natomiast tak samo potraktowany szescian ma siatke kwadratowa. A czy np.jesli zrobie ksztalt wazy(cos troche kulistego) to czy wogole da sie to jakos wypelnic taka siatka jak w geosferze?