Jump to content

Chętna pomoc ....


ramzess
 Share

Recommended Posts

no wiŕc nale┐y do tego uzyŠ jŕzyka Actionscript.

 

1. Tworzymy warstwŕ actions.

2. Dodaj warstwŕ label i na niej daj puste ujŕcia luczowe w klatkach 2, 5 i 100.

3. Dodaj kolejn▒ warstwŕ i nazwij j▒ zawartosc i utwˇrz puste uj. kluczowe w klatkach 5 i 100.

4. W 1 klatce warstwy zawartosc umieŠ text z napisem \"úadowanie - proszŕ czekaŠ\"

5. W klatkach 3, 4 oraz 100 daj ujŕcia kluczowe na warstwie actions.

6. Otwˇrz edytor skryptˇw dla 3 klatki warstwy actions i z BasicActions wybierz if Frame is loaded. z listy type wybierz frame label a z listy frame opcjŕ minimum_loadpoint.

7. teraz dodaj jeszcze jedna akcjŕ, a mianowicie BasicActions > Go to. Z listy type wybierz Frame Lagbel a z lsity frame obcje boegi_movie. uaktywnij go to and play

8. terz zaznacz 4 klatke warstwy actions i w edystorze skrytptˇw wybierz z Basic Actions > go to z listy type wybierz frame label a zlisty frame preloade_loop. uaktywnij go to and play.

9. teraz wybierz klatke 100 z warstwy actions i w edyorze skryptˇw wybierz z basic actions akcjŕ stop.

 

Teraz przetestuj i ciesz siŕ.

 

 

A TERAZ DRUGA METODA úADOWANIA STRONY

 

1. zrˇb wszystko co by│o napisane wczeÂniej.

2. teraz z 3 klatki warstwy actions wywal ifframeloaded i go to.

3. w czwartej kaltce warstwy actions w edytorze usu˝ wszystko, zmie˝ tryb pracy na expert mode i przepisz lub wklej tam ten tekst:

 

loadedFrames = _root._framesloaded;

totalFrames = _root._totalframes;

if (loadedFrames

parecentageOutput = int((loadedFrames / totalFrames) * 100)

gotoAndPlay(\"preload_loop\");

}

else{

gotoAndPlay(\"begin_movie\");

}

 

4. Utwˇrz warstwŕ o nazwie textField, dodat ujŕcia kluczowe w klatkach nr 2 i 5. W 2 dodaj p[ol textowe w panelu text zmie˝ na Dynamic Text, a wpolu variable wpisz procentageoutput. W│▒cz opcjŕ selectable.

5. teraz dodaj warstwe loaderbar, utwˇrz ujŕcia kluczowe w kaltkach 2 i 5. narysuj d│ugi prostok▒t, na tyle d│ugi jaki bedziesz chcia│ otrzymaŠ przy 100 %.zaznacz go i kliknij F8 i zanacz Movie Clip i nazwij loaderbar.

6. kliknij na˝ 2 razy, bu przejŠ do trybu jego edycji. przenie go tak, by jego krawŕd╝ styka│a sie z mijecem zerowym.

7. Kliknij 2 razy na 4 klatke warstwy actions i zmie˝ skrytp na nastempujacy:

 

loadedFrames = _root._framesLoaded;

totalFrames = _root._totalFrames;

if (loadedFrames

procentageOutput = int((loadedFrames / totalFrames) * 100);

_root.loaderbar._xscale = procenatageOutput;

gotoAndPlay(\"preloader_loop\");

}

else{

gotoAndPlay(\"begin_movie\");

}

 

I to tyle, mi│ej zabawy.

 

Pozdrowienia - Apostezjon

Link to comment
Share on other sites

Aha jeszcze jedno mo┐na jeszcze zrobiŠ zeby wyÂwietla│o ile bajtˇw z ilu ju┐ Âci▒gnŕ│o, ale wysz│o mi to w ┐yciu 1 jeydny raz i nadalnie wiem jak to zrobic, bo mi siŕ partoli.

 

Ludzie jak macie problemy to piszcie.

 

Apostezjon

Link to comment
Share on other sites

to może ja. tak skromnie zapytam.

w jak najszybszy sposób zrobic małe forum dyskusyjne, wiem że s± to tego skrypty, ale może jest jaki¶ inny sposób.

 

No i chciałem zapytac o optymalizację we Flashu.

Czy trzeba jako¶ dodatkowo optymalizować animację fleshow±, czy zrobić animację i tyle?

 

Pozdrawiam Woldi

 

Link to comment
Share on other sites

Po prostu mam tyle nuki, że na to foum zaglądam wieczorem w piątek i w sobotę, więc odpowiedzi na swoje pytania na 100% uzyskacie i proszę nie pisać o swoich wywadoch typu \"Widzisz gbd , oni tylko pewnie sie przechwalali he, he, że coć potrafią we Flashu\" bo chcę aby na tym forum był poządek i jak ktoś wejdzie, by się czegoś dowiedzieć, to się dowie, a nie będzie czytał jakichś pierduł ok ?? :):)

Link to comment
Share on other sites

cześć :) mam do ciebie pytanko :) bo

aktualnie robie strone mojego prywatnego projektu :) cała akacja filmu

będzie pod wodą ;) no i chciałem zrobić fulll animowaną strone :) zresztą

zobacz na to :)

 

http://disney.go.com/disneypictures/findingnemo/main.html

 

tylko że chodzi mi o te tło :) potrzebowałbym zrobić coś w tym stylu :)

 

Generalnie chodzi mi o ulokowanie wszytkiego bo jeśli chodzi o grafike to

sam bym zrobił ;) w końcu jestem grafikiem ale chodzi mi o sam montaż żeby

to było ładnie animowane... rozmieszczone itd

 

Głównie chodzi mi o to żeby były takie efekty świetlne i ławice ryb na tle

razem z animowanymi glonami :) te rybki na czele kolorowe nie muszą być :)

 

Czy nie zmontowałbyś czegoś takiego ?

 

Te efekty świetlne to nic innego jak plany które zmieniają swój rozmiar z

odpowiednią przeźroczystością :) takż ztym nie ma kłopotu ale najgorsze

jest to że nie potrafie zrobić tych ławic na tle (na nich mi najbardziej

zależy :) nie umiem ich ulokować i zrobić żeby się poruszały :(

 

POZDRAWIAM

damadix

 

Abbys - The Pure City - comming winter 2004

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nie jest to skomplikowane nawet dla mnie :-) podstawa to stworzenie animowanych rybek w postaci obiektow \"movie clip\" nastepnie przenosimy je z biblioteki library na obszar sceny z jakims stylowym akwarium :-) i tworzymy kilkanascie klatek kluczowych wedle uznania do ktorych kopiujemy pierwsza klatke w kazdej klatce kluczowej ustalamy zalozona pozycje rybki zaznaczamy layera a w zasadzie latki w kroeych obrebie ma byc obserwowany rych rybki i dajemy motion tween albo motion shape juz nie pamietam... tak po krotce to mozna zrobic wiecej znajdziesz o animowaniu na www.flash-by-webmaniak.prv.pl

Link to comment
Share on other sites

Elo wszystkim!

widze ze malo tu osob ostatnio pisalo. ja swoim postem chcialbym zadac panom pewne, dosc proste zapene pytanie jako ze widze iz mozecie mi pomoc. otoz od pewnego czasu robie we flashu strone naszej klasy (pewne ulatwienie: jestem w 3d :) ). ogolnie strona polega na tym ze linki do podstron sa w formie zakladek na gorze calego projektu (patent ogolnie przypomina windowsa). gdy najedzie sie na taki link by wejsc na np dzial \"foto\" przechodzi sie do klatki 15 dajmy na to. tam, jako ze zakladki zachodza na siebie, zakladka z napisem \"foto\" przechodzi na wierzch i zostawia inne za soba, co kazdy z nas chyba zna. problem polega na tym ze nie wiem jak to zrobic a wydaje mi sie to nieskomplikowane. probowalem animowac kolejnosc layerow wysuajac warstwe z \"foto\" na gore ale bez powodzenia (zreszta sie tego spodziewalem). watpie tez by dzialalo \"send to back\" aczkolwiek nie sprawdzalem.

wydaje mi sie ze ktos z Was robil juz cos takiego bo rzecz nie jest nowa i moglby mi pomoc. prosze bardzo o wszelkie wskazowki

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy