palmer Napisano 27 Marzec 2008 Share Napisano 27 Marzec 2008 Witam ... Prosze o pomoc i wskazowki odnosnie oswietlenia mojej lazenki. Za nic w swiecie nie moge sobie z tym poradzic. Moje renderingi wygladaja bardzo mdło, nie ma w nich życia .... nie są tak ładnie oświetlone ....jak Wasze prace .... :( prosze o kilka sugestii.....jak ozywić ta scene ustawienia: Enviroment: HDRI (pytanko: czy zmieniajac multiplier przy HDRI moge rozjasnic swiatlo sceny .....jakis mi ten trik nie wychodzil. Gdy jednak wyrzucilem HDRI ze slotu Enviroment multiplier dzialal zdecydowanie lepiej) Vray light - dolozylem nad lazienka (chcialem doswietlic gdyz HDRI dawal mi slabe swiatlo - patrz wyzej) IES - 4 sztuki nad lustrem ... link do screena z ustawieniami: http://img180.imageshack.us/img180/405/screenqx6.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecet Napisano 27 Marzec 2008 Share Napisano 27 Marzec 2008 fotoszopa ma? na poczatek wystarczy auto levels Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syriusz 27 Napisano 27 Marzec 2008 Share Napisano 27 Marzec 2008 Witam, pierwsze co zrób to wywal jedną umyalke, za mało miejsca jest na takie rzeczy, to nie salon kąpielowy a łazienka. Jedna umywalka spokojnie wystarczy a druga będzie tylko zawadzać. Podbij color maping, powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palmer Napisano 27 Marzec 2008 Autor Share Napisano 27 Marzec 2008 ok panowie ... syriusz 27- druga umywalka musi na razie zostac (sasiad ma taka koncepcje wiec mu chce pokazac jak bedzie to wygladalo) color mapping Expotential Dark multipler: 1.0 (podbijam na 1.5) Bright multipler: 1.0 (podbijam 1.5) Gamma: 1.0 (...podbijam 1.5) pecet - "fotoszopa" - zaraz zobaczymy co potrafie :) czy wstawienie vray'a nad lazienka w celu doswietlenia ma sens ??? (tak jak to zrobilem ) rendery za chwilke p.s Jak dziala color mapping : ozywia kolory czy "cuś" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palmer Napisano 27 Marzec 2008 Autor Share Napisano 27 Marzec 2008 podbilem color mapping wrzuciłem do photoshopa ...i tak to wyglada .... troche lepiej ale ziarno ....chyba musze podciagnac qmc sampler poradzcie cos na dywaniki zastosowalem vray fur - ale brzydko wyglada ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palmer Napisano 27 Marzec 2008 Autor Share Napisano 27 Marzec 2008 ożywiona ! :) light cache - subdivs: 800 sample size: 0.002 color maping 1.5 (dark, bright) czekam na pomoc w sprawie dywanika ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecet Napisano 27 Marzec 2008 Share Napisano 27 Marzec 2008 na dywaniki spróbuj displace, poszukaj jakieś tex napewno na forum gdzieś znajdziesz, ale na takiej rozdziałce to i tak nie widać efektu, lepiej renderuj regionami aha i połącz sobie te trzy posty w jeden Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syriusz 27 Napisano 27 Marzec 2008 Share Napisano 27 Marzec 2008 Najprościej to chyba mapa displacement. Najprościej i najszybciej a efekt w pełni zadowalający. Już o wiele lepiej to wygląda:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palmer Napisano 27 Marzec 2008 Autor Share Napisano 27 Marzec 2008 chyba niezle .... dziekuje za pomoc panowie ! pecet-zasmiecam forum ...wiem ..wiem ...poprawie sie oto moje świetlne wypociny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekbini Napisano 27 Marzec 2008 Share Napisano 27 Marzec 2008 fajnie Ci to wyszło, powiedz jak modelowałes wanne , umywalke i WC, mam z tym problem tez chce zrobic łazienke, no i na swiatełkach nad lustrem masz light material ze one tak swiecą i dodałes iesy?? tez potrzebuje takie zrobic. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syriusz 27 Napisano 28 Marzec 2008 Share Napisano 28 Marzec 2008 Pzerenderuj obszar korka wanny i podnieś ją bo przechodzą ci przez nia płytki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palmer Napisano 28 Marzec 2008 Autor Share Napisano 28 Marzec 2008 mirekbini - dzieki za opinie ....wciaz jeszcze daleko mi do tego aby byc dobrym.... Na poczatku tez mialem problemy z modelowaniem wanny, wc, umywalki i innych przedmiotow. Przeszukalem jednak internet (glownie polecam youtube) znalazlem toturiale pokazujace podstawy modelowania i jakos krok po kroku wymeczylem te elementy. zerknij na ten pdf http://www.max-realms.com/tutorials/pradeep/MakingaBathtub.pdf ja uzylem wlasnie tej techniki do modelowania wnetrza wanny. Pozniej gdy mialem srodek poprostu obudowalem go prostokatnymi bokami ... Gorzej bylo z kibelkiem ...troche wycinania, wyginania, przesowania (wszystko editable poly). Zaczalem od stworzenia cylinda z 8bokami i 7 segmentami. Oczywiscie modelowalem tylko polowke - pozniej tylko dajesz symetry modifier .. wzorowalem sie na tym tut: http://www.3dm3.com/tutorials/psycho_mom/ co do swiatel. Halogeny nad lustrami wbudowane w obnizony sufit to IES Halogeny mocowane kolo luster - to FreePoint photometric light - z tym ze dalem bardzo slaba Intensity (20cd) tak zeby tylko delikatnie dawaly efekt swiecenia zobacz screen: ps. Jesli interesuje Cie model wanny/umywaki/WC moge Ci podeslac na email - zobaczysz jak wyglada siatka. Pisz na PM syriusz 27 obszar korka - ...heh ..racja ...zapomnialem dac korka i zostala sama dziura przez ktora widac smieci (pewnie robotnicy je zostawili jak wstawiali wanne ...i zle ja osadzili jak zauwazyles ...) do poprawy .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palmer Napisano 1 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 1 Kwiecień 2008 mala zmiana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heaven Napisano 1 Kwiecień 2008 Share Napisano 1 Kwiecień 2008 ladne reczniczki. czym robiles ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syriusz 27 Napisano 2 Kwiecień 2008 Share Napisano 2 Kwiecień 2008 No i wyszło bardzo ładnie,mi się podoba, ale pracuj dalej i ćwicz:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palmer Napisano 2 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2008 heaven: screen dla Ciebie: syriusz27: dziekuje ....ucze sie wciaz i trenuje dalej. A wszystkie moje postepy zawdzieczam pomocy ludzi z forum ... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syriusz 27 Napisano 2 Kwiecień 2008 Share Napisano 2 Kwiecień 2008 Palmer a możesz szybki renderek tych chodniczków zrobić z bliska? Jestem ciekaw jak Ci to wyszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palmer Napisano 2 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syriusz 27 Napisano 3 Kwiecień 2008 Share Napisano 3 Kwiecień 2008 No wyszło super:) Te ustawienia wyżej są dla tego chodnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palmer Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 ustawienia sa dla recznika chodnik ma podobne - screen dla Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi