Napisano 27 Marzec 200816 l Witam ... Prosze o pomoc i wskazowki odnosnie oswietlenia mojej lazenki. Za nic w swiecie nie moge sobie z tym poradzic. Moje renderingi wygladaja bardzo mdło, nie ma w nich życia .... nie są tak ładnie oświetlone ....jak Wasze prace .... :( prosze o kilka sugestii.....jak ozywić ta scene ustawienia: Enviroment: HDRI (pytanko: czy zmieniajac multiplier przy HDRI moge rozjasnic swiatlo sceny .....jakis mi ten trik nie wychodzil. Gdy jednak wyrzucilem HDRI ze slotu Enviroment multiplier dzialal zdecydowanie lepiej) Vray light - dolozylem nad lazienka (chcialem doswietlic gdyz HDRI dawal mi slabe swiatlo - patrz wyzej) IES - 4 sztuki nad lustrem ... link do screena z ustawieniami: http://img180.imageshack.us/img180/405/screenqx6.jpg
Napisano 27 Marzec 200816 l Witam, pierwsze co zrób to wywal jedną umyalke, za mało miejsca jest na takie rzeczy, to nie salon kąpielowy a łazienka. Jedna umywalka spokojnie wystarczy a druga będzie tylko zawadzać. Podbij color maping, powinno pomóc.
Napisano 27 Marzec 200816 l Autor ok panowie ... syriusz 27- druga umywalka musi na razie zostac (sasiad ma taka koncepcje wiec mu chce pokazac jak bedzie to wygladalo) color mapping Expotential Dark multipler: 1.0 (podbijam na 1.5) Bright multipler: 1.0 (podbijam 1.5) Gamma: 1.0 (...podbijam 1.5) pecet - "fotoszopa" - zaraz zobaczymy co potrafie :) czy wstawienie vray'a nad lazienka w celu doswietlenia ma sens ??? (tak jak to zrobilem ) rendery za chwilke p.s Jak dziala color mapping : ozywia kolory czy "cuś" ?
Napisano 27 Marzec 200816 l Autor podbilem color mapping wrzuciłem do photoshopa ...i tak to wyglada .... troche lepiej ale ziarno ....chyba musze podciagnac qmc sampler poradzcie cos na dywaniki zastosowalem vray fur - ale brzydko wyglada ......
Napisano 27 Marzec 200816 l Autor ożywiona ! :) light cache - subdivs: 800 sample size: 0.002 color maping 1.5 (dark, bright) czekam na pomoc w sprawie dywanika .....
Napisano 27 Marzec 200816 l na dywaniki spróbuj displace, poszukaj jakieś tex napewno na forum gdzieś znajdziesz, ale na takiej rozdziałce to i tak nie widać efektu, lepiej renderuj regionami aha i połącz sobie te trzy posty w jeden
Napisano 27 Marzec 200816 l Najprościej to chyba mapa displacement. Najprościej i najszybciej a efekt w pełni zadowalający. Już o wiele lepiej to wygląda:)
Napisano 27 Marzec 200816 l Autor chyba niezle .... dziekuje za pomoc panowie ! pecet-zasmiecam forum ...wiem ..wiem ...poprawie sie oto moje świetlne wypociny
Napisano 27 Marzec 200816 l fajnie Ci to wyszło, powiedz jak modelowałes wanne , umywalke i WC, mam z tym problem tez chce zrobic łazienke, no i na swiatełkach nad lustrem masz light material ze one tak swiecą i dodałes iesy?? tez potrzebuje takie zrobic. pozdrawiam
Napisano 28 Marzec 200816 l Pzerenderuj obszar korka wanny i podnieś ją bo przechodzą ci przez nia płytki:)
Napisano 28 Marzec 200816 l Autor mirekbini - dzieki za opinie ....wciaz jeszcze daleko mi do tego aby byc dobrym.... Na poczatku tez mialem problemy z modelowaniem wanny, wc, umywalki i innych przedmiotow. Przeszukalem jednak internet (glownie polecam youtube) znalazlem toturiale pokazujace podstawy modelowania i jakos krok po kroku wymeczylem te elementy. zerknij na ten pdf http://www.max-realms.com/tutorials/pradeep/MakingaBathtub.pdf ja uzylem wlasnie tej techniki do modelowania wnetrza wanny. Pozniej gdy mialem srodek poprostu obudowalem go prostokatnymi bokami ... Gorzej bylo z kibelkiem ...troche wycinania, wyginania, przesowania (wszystko editable poly). Zaczalem od stworzenia cylinda z 8bokami i 7 segmentami. Oczywiscie modelowalem tylko polowke - pozniej tylko dajesz symetry modifier .. wzorowalem sie na tym tut: http://www.3dm3.com/tutorials/psycho_mom/ co do swiatel. Halogeny nad lustrami wbudowane w obnizony sufit to IES Halogeny mocowane kolo luster - to FreePoint photometric light - z tym ze dalem bardzo slaba Intensity (20cd) tak zeby tylko delikatnie dawaly efekt swiecenia zobacz screen: ps. Jesli interesuje Cie model wanny/umywaki/WC moge Ci podeslac na email - zobaczysz jak wyglada siatka. Pisz na PM syriusz 27 obszar korka - ...heh ..racja ...zapomnialem dac korka i zostala sama dziura przez ktora widac smieci (pewnie robotnicy je zostawili jak wstawiali wanne ...i zle ja osadzili jak zauwazyles ...) do poprawy ..
Napisano 2 Kwiecień 200816 l Autor heaven: screen dla Ciebie: syriusz27: dziekuje ....ucze sie wciaz i trenuje dalej. A wszystkie moje postepy zawdzieczam pomocy ludzi z forum ... :)
Napisano 2 Kwiecień 200816 l Palmer a możesz szybki renderek tych chodniczków zrobić z bliska? Jestem ciekaw jak Ci to wyszło?