lashco Napisano 1 Kwiecień 2008 Napisano 1 Kwiecień 2008 Czesc chlopaki. Od dwoch tygodni jestem mega sfrustrowany i blagam o pomoc. Mam AMD Turion 64 X2 TL-60 2x2.00 Ghz 2046 MB Ram 32-bit system Ati Radeon HD 2600 256 Mb uzywam Windows Vista Od ponad roku uzywalem max 7 i vraya 1.46 Ostatni chcialem isc z duchem czasu i zainstalowalem MAXa 2008 + Vray adv1.50.00 final 32-bit I tak: jak uzywalem tego z maxem 7 dalem rade renderowac (tu musze zaznaczyc ze studiuje architekture i renderuje mniej lub bardziej skomplikowane sceny szkolne nawet nocne z foliagami(duzo lisci duzo poly) i 20 swiatlami omni z vrayowskim cieniowaniem wlaczonym GI ) takie sceny renderowalem w 1,5 godziny w rozdzielczosci 1600x1200 Odkad mam vraya 1.50.00 i maxa 2008 nie jestem w stanie zrobic nic. :( scene 800x600 z kilkoma boxami i jednym vraylightem z wylaczonym GI liczy dwie godziny. i udalo mi sie zrenderowac taki jeden jpg od 2 tygodni bo nie mam cierpliwosci. gdy wlacze GI to wogole sie nie moge doczekac. Np. sciagnalem taka tam sobie kanapę z Evermotion i tez bylo jedno swiatlo zostawilem na noc do renderingu rano wstalem i bylo zrenderowane niecale 1/4 jpega i estimated time wyswietlalo 18 godzin. Nie jestem w stanie ani pracowac ani nic zrobic do szkoly. a mi zalezy na vray sunie vray skyu na materialach ktore dzialaja tylko z nowymi maxami i na modelach evermotion itd. Jestem strasznie zawiedziony, a brak wiedzy sprawia ze jestem confused lekkomowiac. Pomozecie? Co moze byc przyczyną? Dzieki za odzew. Naprawdę dzięki.
mirach Napisano 1 Kwiecień 2008 Napisano 1 Kwiecień 2008 Coz, ja ci moge powiedziec ze na polowie slabszej maszynie nie mialem zadnych problemow z vrayem 1.5, pomijajac viste ktora mi strasznie kopie viewporty. Masz tego vraya z service packiem? I z ciekawosci, czemu na systemie 64 bitowym masz wszystko na 32 bity ? Z twojego opisu wynika ze cos masz bardzo nie tak, vray 1,5 raczej powinien przyspieszyc niz spowolnic. Podobnie autodesk chwalil sie ze 2008 ma byc o wiele szybsza od poprzednich wersji (tego nie wiem, pracuje na 9)
piksar Napisano 1 Kwiecień 2008 Napisano 1 Kwiecień 2008 If I can say the word, there should be no problem with this equip
lashco Napisano 1 Kwiecień 2008 Autor Napisano 1 Kwiecień 2008 no nie wiem czemu 32 bit. takiego mam maxa 2008 i vray tylko taki mi sie chcial wgrac. ten 64 bit mi wyskakiwalo ze nie ta wersja. chyba nie mam SP. probowalem chyba z 6 razy instalowac rozne vraye m.in. rc3 rc5 chyba jedynie na demo wersji vraya mi szybciej troche renderowal ale z napisami VRAY. moze podpowiecie skad sciagnac ;) i jak sie nazywa jakas wersja vraya co u was smiga. nie ukrywam ze uzywam ARESA. Rozumiecie moją bezsilność, która powoduje bezsenność... :(
Orangegraphics Napisano 1 Kwiecień 2008 Napisano 1 Kwiecień 2008 rozumiem że oryginalka? bo jeden crack miał taką przypadłość. roleta system> static na dynamic i powinno być lepiej 1
heaven Napisano 1 Kwiecień 2008 Napisano 1 Kwiecień 2008 a ja mam pytan kilka ... - po co uzywasz visty skoro jest do kitu i ma kupe bledow ? - siedzisz na maxie 2008 a i tak pewnie niewykorzystales wszystkich funkcji z maxa 9, wiec po co zmieniac ? siadz na xp'ka .
mirach Napisano 1 Kwiecień 2008 Napisano 1 Kwiecień 2008 Chodzi mi o to ze hardware masz 64 bitowy, wiec sie dziwie ze winda 32 bitowa, max 32 bitowy no i vray 32 bitowy. W sumie przy 2 GB ramu roznicy to nie robi. Dziwie sie od tak, dla zasady. Coz, vray ktory u mnie w pracy smiga to walsnie vray 1.5 sp1. Sciagnac mozna od chaosgroup, z tego co wiem upgrady sa darmowe. Co to Ares? edit: siedzisz na maxie 2008 a i tak pewnie niewykorzystales wszystkich funkcji z maxa 9, wiec po co zmieniac ? co ma piernik do wiatraka ? siadz na xp'ka trudno sie nie zgodzic :D
lashco Napisano 1 Kwiecień 2008 Autor Napisano 1 Kwiecień 2008 nieeeee :( no studentem jestem. ryzyk fizyk jak to mowią. zrehabilituję się CHAOSOWI jak już bedę pracował...
lashco Napisano 1 Kwiecień 2008 Autor Napisano 1 Kwiecień 2008 a ja mam pytan kilka ... - po co uzywasz visty skoro jest do kitu i ma kupe bledow ? - siedzisz na maxie 2008 a i tak pewnie niewykorzystales wszystkich funkcji z maxa 9, wiec po co zmieniac ? siadz na xp'ka . Viste mam oryginalną i tak juz smigam jakos. maxa 9 nigdy nie mialem. Nie dzialal mi.
mirach Napisano 1 Kwiecień 2008 Napisano 1 Kwiecień 2008 Hmm... rozumiem twoj bol, ale z takimi problemami to nie te forum. edit: Viste mam oryginalną i tak juz smigam jakos. wspolczuje. ja swoja dostalem z lapkiem. I ciesze sie jak cholera ze w pracy mamy xp64 :> aha, i to forum ma funkcje edit, zeby nie pisac 3 postow jeden pod drugim.
lashco Napisano 1 Kwiecień 2008 Autor Napisano 1 Kwiecień 2008 rozumiem że oryginalka? bo jeden crack miał taką przypadłość. roleta system> static na dynamic i powinno być lepiej dziala dziala dziala!!! jest lepiej! dziala dziala dziala!!! skaczę do góry!!! rewelacja! MIRACH: juz umiem edytowac dzieki. Jak to nie to forum. a jakie? bo Cie nie kumam. na fotce.pl mam pytac? just joking bez urazy. naprawde dziekuje. moge isc spac :)
laci Napisano 1 Kwiecień 2008 Napisano 1 Kwiecień 2008 a tak dodam tylko ze w vray'u 1.5 zastosowano inne niz w 1.47 ustawienia jakosciowe... np subdivision 20 w nowym jest 8 - moze tez to mulilo twojego kompa...
Orangegraphics Napisano 1 Kwiecień 2008 Napisano 1 Kwiecień 2008 świetnie, to teraz do sklepu po oryginalke;) serducho po lewej.
Rekomendowane odpowiedzi