piotrekkosmala Napisano 19 Kwiecień 2008 Napisano 19 Kwiecień 2008 Czesc, Temat pewnie byl juz kilka razy z tego co widze eksploatowany ale jakby nie znalazlem konkretnej odpowiedzi. Sprowokowal mnie jeden czlowiek z francji do dyskusji o zarobkach. Chcialbym wiedziec jakie jest Wasze zdanie. Wedlug niego czlowiek pracujacy w postprodukcji i zajmujacy sie: - ogolnie pojetym motion designem czyli tworzacy koncepty, layouty, storyboardy i kompozytujacy to wszystko np. w after effects po 7 latach pracy, z jakims tam doswiadczeniem zawodowym i pewnymi efektami w paryzu zarabia rocznie 34 000 euro co daje 2833 euro na miesiac a wiec okolo 9633 zl (w przyblizeniu) do tego dochodza kwestie podatkow i wyzszego zapewne utrzymania we francji jak myslicie? czy nie jest to efekt "cfaniactwa" skladajacego taka oferte francuza? mnie osobiscie bardzo to rozbawilo poniewaz dobrze prosperujaca sprzataczka w niemczech ma zarobki tego rzedu a nie czlowiek po 5 latach studiow, 7 latach pracy w zawodzie i udzielajacy sie w branzy postprodukcyjnej. jestem ciekawy co o tym sadzicie i jak faktycznie wygladaja zarobki w tej branzy w europie pozdrawiam Piotrek
MF Napisano 19 Kwiecień 2008 Napisano 19 Kwiecień 2008 Wydaje mi się, że 34k to trochę mało jak na 7 lat doświadczenia we Francji. Jako punkt odniesienia zawsze możesz skorzystać z payscale.com http://www.payscale.com/research/FR/Years_Experience=5-9_years/Salary
illy Napisano 19 Kwiecień 2008 Napisano 19 Kwiecień 2008 3500E zarabialem jako elektryk w dojczach, bez uprawnien
Bruneq Napisano 19 Kwiecień 2008 Napisano 19 Kwiecień 2008 Haha a ja kupilem XSI, za 450 euro i zastanawiam sie czy kiedykolwiek mi sie to zwroci, robiac animacje postaci :) ps. A wiecie ze przestepcy czytaja takie fora jak to, zeby wyczaic potencjalnego bogatego grafika? To dobrze...dadza mi swiety spokoj!:) A co do postow wyzej....jak na polskie realia to chyba bardzo duzo...jak na zagraniczne...srednio
Rekomendowane odpowiedzi