floo Napisano 23 Kwiecień 2008 Share Napisano 23 Kwiecień 2008 Ciekawy artykuł odnośnie produkcji Big Buck Bunny. link: http://prawo.vagla.pl/node/7814 Polecam, jest również ciekawa wzmianka dotycząca praw autorskich w naszym kraju... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nezumi Napisano 25 Kwiecień 2008 Share Napisano 25 Kwiecień 2008 Wstrzasnac filmowym swiatem ta 10 minutowa animka pewnie nie da rady ale wstrzasnela... mna :D Obejrzalem rig krolika i szczena mi opadla (zwlaszcza jak sie pochyla a walki tluszczu ladnie sie formuja ;) Jesli wziac pod uwage ze blender to darmowy soft mikro wielkosci (nawet Zbrusha pobil w swym niewielkim rozmiarze...) to na prawde jest to rewolucja w jakims tam wymiarze. Nie lubilem wczesniej blendera - najzwyczajniej nie przekonywaly mnie twory, ktore dane mi bylo widziec, a ktore powstaly na blenderze. Nawet Elephants Dream wygladal mi sztywno, nieprzekonywujaco - najzwyczajniej w swiecie brzydko. Nie wspominajac o scenariuszu ktory usypia mnie niezawodnie pomimo krotkiej formy calosci. Ale krolik... Krolik to jest gosc :) Pomijam juz ze modele sa z jajem zrobione - animacja (nazwijcie mnie noobem ale nie przypuszczalem ze blender to potrafi) - zaskoczyla mnie bardzo pozytywnie. Jasne ze mozna powiedziec ze do Mayi czy maxa mu daleko (ale czy na pewno az tak daleko..?), ale ten filmek wyciaga na swiatlo dzienne zupelnie nowa jakosc jesli idzie o blendera. Wielkie dzieki za linka. Co do naszego prawa - coz, czy ktos jest zaskoczony? LOL Swinie u zlobu potrzebuja pomyj - obojetnie skad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floo Napisano 25 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2008 Nezumi biorą pod uwagę jakie nakłady finansowe były, to z pewnością dobra robota i przykład na to że można... Biorąc pod uwagę to, że jeśli miałby powstać dłuższy film (większa ekipa itp.), to koszta są nie porównywalne do tych z dużych studiów, wystarczy odliczyć samą licencje softu... kolejny plus to to że jak będzie ktoś chętny to będzie mógł zrobić kontynuacje filmu... :D szkoda że w Polce tak mało się dzieje w kwestii Blendera, bo pewnie można, by wiele zrobić dla tego programu... na pocieszenie pozostaje to że będą kolejne projekty i kolejne filmy rozwijające Blendera... edit: czy tylko Ja widzę podobieństwo między tym kolesiem pokazującym możliwości a królikiem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi