Skocz do zawartości

co i jak wyrenderować aby zmieniać kolor szkła w comp?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam do wyrenderowania pokój z fikuśną szklaną ścianą w kilku kolorach rendering zajmuje trochę czasu więc najlepiej byłoby wyrenderować raz i zmieniać kolory w photoshopie

i tu pojawia się moje pytanie :

jak? :) jakie passy/ render elementsy, sposoby, tricki itd?

próbowałem od razu w psie ale za szlaną ścianą są obiekty które też zmieniały kolor a samo szkło nie jest 100% nasycone kolorem

da radę?

za pomoc polecą reputy :)

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Gość Invictus_Traxx
Napisano

Zakladam ze renderujesz vray'em, w opcjach renderere masz render elements - dodaj tam VrayMtlSelect, zwin na sam dol i kliknij na "none" i wybierz tam material ktory jest nalozony na sciane za szyba, w osobnym passie wyrenderuje Ci sie wszystko co ma nadane material znajdujacy sie na scianie, mozliwe ze taka opcja podziala ale gwarancji nie daje ;)

pozdro

Napisano

mam podobny problem, nie moge zmienic koloru szkla. Robie render osiedla i szyby o grubosci 4 cm nie chca zmienic koloru na zielony chociaz diffuse ustawilem na zielony, w zakladce reflect nadalem falloff dalem fresnela z zielonego na zielony, IOR na 1.2, v ray sun i mapka HDRI. Ujecie jest niestety robione z wysoka i szyby ani nie chca zmieniac koloru ani odbijec nieba.

Napisano

SoAd chodzi o to że szkalna ściana częściowo pokazuje to co jest za nią

a jak zmieniam jej kolor w PS to zmieniam kolor wszystkiego jednakowo a chcę zmienić samo szkło :) nie wiem czy jasno się wyrażam :)

coś podobniego do tego, nie mogę znaleźć lepszego przykładu :/ może taki mix tego zielonego szkła z przezroczystym tak że widać jakeigo koloru jest ściana i meble za szkłem ale widać też że szkło jest w jakimś kolorze uff lepiej tego nie wytłumaczę :D

f_15m_fdab289.jpg

Invictus_Traxx taki mały drobiazg o którym zapomniałem wspomnieć, robie pod majką :) i mam tylko takie opcje

f_SNAG0000m_c9e9fe0.jpg

gustaw11 kolor szkła zmień za pomocą fog-a