Napisano 28 Kwiecień 200816 l mam do wyrenderowania pokój z fikuśną szklaną ścianą w kilku kolorach rendering zajmuje trochę czasu więc najlepiej byłoby wyrenderować raz i zmieniać kolory w photoshopie i tu pojawia się moje pytanie : jak? :) jakie passy/ render elementsy, sposoby, tricki itd? próbowałem od razu w psie ale za szlaną ścianą są obiekty które też zmieniały kolor a samo szkło nie jest 100% nasycone kolorem da radę? za pomoc polecą reputy :)
Napisano 28 Kwiecień 200816 l A napisz co dokładnie zmienia kolory czy ściany czy sszklana ściana, czy jeszcze co innego
Napisano 28 Kwiecień 200816 l Zakladam ze renderujesz vray'em, w opcjach renderere masz render elements - dodaj tam VrayMtlSelect, zwin na sam dol i kliknij na "none" i wybierz tam material ktory jest nalozony na sciane za szyba, w osobnym passie wyrenderuje Ci sie wszystko co ma nadane material znajdujacy sie na scianie, mozliwe ze taka opcja podziala ale gwarancji nie daje ;) pozdro
Napisano 28 Kwiecień 200816 l mam podobny problem, nie moge zmienic koloru szkla. Robie render osiedla i szyby o grubosci 4 cm nie chca zmienic koloru na zielony chociaz diffuse ustawilem na zielony, w zakladce reflect nadalem falloff dalem fresnela z zielonego na zielony, IOR na 1.2, v ray sun i mapka HDRI. Ujecie jest niestety robione z wysoka i szyby ani nie chca zmieniac koloru ani odbijec nieba.
Napisano 28 Kwiecień 200816 l Autor SoAd chodzi o to że szkalna ściana częściowo pokazuje to co jest za nią a jak zmieniam jej kolor w PS to zmieniam kolor wszystkiego jednakowo a chcę zmienić samo szkło :) nie wiem czy jasno się wyrażam :) coś podobniego do tego, nie mogę znaleźć lepszego przykładu :/ może taki mix tego zielonego szkła z przezroczystym tak że widać jakeigo koloru jest ściana i meble za szkłem ale widać też że szkło jest w jakimś kolorze uff lepiej tego nie wytłumaczę :D Invictus_Traxx taki mały drobiazg o którym zapomniałem wspomnieć, robie pod majką :) i mam tylko takie opcje gustaw11 kolor szkła zmień za pomocą fog-a
Napisano 28 Kwiecień 200816 l Autor gustaw11 a kręciłeś fog multiplayerem? SoAd już próbowałem :P i nie działa w sposób zadowalający :) no nic będzie trzeba se porenderzyć :P