Napisano 29 Kwiecień 200816 l Z 3ds maxem zaprzyjaźniam się od niedawna i mam kilka pytań: - jak stworzyć efekt nocy i świecące reflektory samochodowe? Używałem funkcji szukaj, ale nic konkretnego nie mogłem znaleźć.
Napisano 29 Kwiecień 200816 l "efekt nocy"... a co to oznacza? czy chodzi ci o efekt jaki stosują w filmach? to po prostu niebieskie światło. i proszę popraw temat na zgodny z regulaminem. temat "kilka pytań" nic nie mówi nikomu i przez to ciężko go indeksować w wyszukiwarce przez co kolejny user mający problem podobny do twojego nie znajdzie tego wątku i ponownie zada takie samo pytanie. w przeciwnym wypadku wątek zostanie usunięty
Napisano 29 Kwiecień 200816 l Stworzyłem scenę i chcę aby panowała w niej noc. A scenę rozjaśniałyby świecące reflektory samochodu. Poprzez użycie mgły - dałoby radę? Chodzi mi tylko o efekt do pojedynczego renderu. Chcaiłbym aby scena wyglądała realistycznie.
Napisano 29 Kwiecień 200816 l Poszukaj w helpie volume light, można to użyć żeby reflektory rozświetlały mgłę. Jest też coś jak fog, ale myślę że to nie reaguje odpowiednio na światło.
Napisano 29 Kwiecień 200816 l moze chodzi ci o smugi swiatla takie ktore wydaja reflektory np podczas mgly?
Napisano 29 Kwiecień 200816 l troszke teorii nie zaszkodzi http://magazyn.wsinf.edu.pl/files/grafika/wz5dz.pdf :)
Napisano 1 Maj 200816 l efekt nocy uzyskasz stosując wszelkiego rodzaju niebieskawe źródła światła, fog jest zbyteczny (no chyba ze to ma być noc we mgle;) a reflektory samochodowe zrobisz stosując delikatnie "volume light"...ale ja osobiście polecałbym fotoszopa :D
Napisano 1 Maj 200816 l JmT00 u mnie noc za oknem wyglada zoltawo - wszystko przez cholerne swiatla wielkiego miasta ...ech... zeby zobaczyc prawdziwa noc trzeba za miasto wyjechac ..
Napisano 1 Maj 200816 l Tak naprawdę za miastem też nie jest niebiesko, tylko szaro. Albo czarno, jak nie świeci księżyc, w takiej sytuacji łatwo dobić do drzewa idąc przez las. Będąc w mieście, nawet w parku, do drzewa się nie dobije z powodu ww. poświaty. Niebiesko się robi na obrazkach, żeby wyglądało ładniej.