Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Przygotowałem sobie w pliku avi w rozdzielczosci 50x50 animowane logo. Chciałbym teraz aby przy robieniu renderu z kamery było cały czas widoczne w górnym lewym rogu. Jak uzyskać taki efekt. Kamera podczas animacji jest w ruchu i to logo jakoś trzeba z nią związać.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Połączyć kamere jako parent w hierarchi, różnie się to robi w zależoności od sodtu, w xsi po prawej guzik parent, w maxie chyba 3-cia ikonka od lewej w górnym menu itd

Ogólnie podejście z renderowaniem tego z softu 3d to podejście od d*py strony, takie rzeczy robi się w postprodukcji.

cheers ;)

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedna kwestia dotycząca tła. Logo ma być animowane i potem wstawione do inne animacji. Potrzebuję więc kanału alfa animowanego tła jak to zrobić. Tło powinno być przeźroczyste to chyba tylko z alfą można zrobić chyba. Jak mam to zrobić?

Napisano

A pokaż przykładową klatke, jak masz np. czarne lub białe tło, to można użyć trybu mieszania multiply albo screen.

Napisano
  • Autor

Litery mają się kręcić wokół kuli i to cała animacja . Problem w tym że nie wiem jak wyrenderować samo tło (niebieskie) żeby użyć jako mapę opacity żeby to potem wstawić do innej animacji.

Napisano

Czyli rozumie, że to co pokazałeś renderujesz z softu 3d ? W tło nie dawaj nic (żadnego grida ani innej geometrii) i w opcjach zapisu pliku zaznacz po prostu, żeby zapisywał alphe (i renderuj np. do sekwencji .png)