Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Zrobilem chyba calkiem ladna tezture drewna i mam pewien problem. Gdy nakladam ja na powierzchnie wychodzi dwukolorowy melanz po renderze. Na \"klocku\" w edytorze textur wyglada calkiem ladnie.... Nie wiem dlaczego tak sie dzieje.

Nie moge niestety umiescic zdjecia wiec nie proscie. Prosze.

Pozdr.

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Za slabe swiatlo? Swiatlo o jakims zabarwieniu?

Screeny moga duzo powiedziec o Twoim problemie.

Napisano
  • Autor

Kolo drzwi ustawilem pare omni wiec nie powinno byc problemow. Sprawdzilem swiatlo i jest biale. Poza tym po usunieciu wszystkich swiatel powinno byc standardowe oswietlajace wszystko i efekt jest taki sam.

Mam wrazenie ze textura cala jest za bardzo rozciagnieta, bo texturuje same drzwi, ktore sa czescia domu. Czy jest mozliwosc \"skurczenia\" textury?

Napisano
  • Autor

Jak sie ustawia map coordinates, bo ten problem moze tez z tego wynikac.... Dopiero zaczynam wiec mam problemy z niektorymi rzeczami. Przejrzalem pare tutoriali o texturowaniu, ale w zadnym nie znalazlem jasnej odpowiedzi....

Napisano

Tak, parametrem Tile w Mat Editorze, lub modyfikatorze UVW Map.

Wpisz w Helpie haslo \"tile\", jakbys mial problemy ze znalezieniem.

Napisano

Hmm... skoro zaczynasz, to proponuje przerobic odpowiednie tutoriale dolaczone do Maxa. Sa naprawde swietne, a umiejetnosci o ktorych mowimy to podstawa!

Napisano
  • Autor

Dzieki czytam znowu instrukcje, jak mi sie nie uda to jeszcze napisze.

Dzieki :)

Napisano
  • Autor

Znowu mam jednak problem. Przy renderowaniu nie pojawia mi sie juz brak map coordinates, bo ustawilem w material editorze face map. Przyporzadkowalem scianom drzwi texture drewna i niestety nic sie nie zmienilo. Dalej jest rozmazana ta textura.

Napisano

Ja bym przypisał modyfikator UVW Map i poprubował z wielkością gizma (boxem).

Napisano
  • Autor

W koncu doszedlem do tego co jest zle: otoz byla za duza grain thikness w mapie drewna.... Zmniejszylem z 20 na 0,2 i wyszlo calkiem ladne drewno :) ale i tak dzieki za pomoc