mkln83 Napisano 31 Styczeń 2004 Napisano 31 Styczeń 2004 Jak wiadomo oświetlony przedmiot rzuca cień... co zrobić, jeżeli mam szkło koloru pomarańczowego, a generowany cień jest czarny, a powinien być... Jedyny sposób jaki znam to zastosowanie kilku źródeł świateł. Strasznie to pracochłonne, a jak dodam jeszcze zielone i niebieskie szkło to... [urwanie glowy]
kru Napisano 31 Styczeń 2004 Napisano 31 Styczeń 2004 hem ??? a nie wystarczy \"raytraced shadow\"? o co chodzi z tymi swiatlami?
mkln83 Napisano 31 Styczeń 2004 Autor Napisano 31 Styczeń 2004 \"Ray Traced Shadows\" uwzględnia tylko przezroczystoc obiektu, a chodzi mi o to by cień miał kolor przedmiotu. Możliwe, że coś źle robie...
SansSerif Napisano 31 Styczeń 2004 Napisano 31 Styczeń 2004 jak przeniesiesz temat do dzialu rendering do poddzailu wlasciwemu rendererowi jaki posiadasz bedzie wieksze prawdopodobienstwo ze ktos ci pomoze.
kru Napisano 31 Styczeń 2004 Napisano 31 Styczeń 2004 jesli uzywasz tylko scanline to chyba nie uzyskasz pozadanego efektu. Ja przynajmniej nie wiem jak to zrobic (chociaz z drugiej strony wielu rzeczy jeszcze nie wiem...:P)
SansSerif Napisano 31 Styczeń 2004 Napisano 31 Styczeń 2004 moze nie dokladnie to ale tez w temacie kaustyki: http://www.evermotion.org/forum/viewtopic.php?t=386
kru Napisano 1 Luty 2004 Napisano 1 Luty 2004 no i prosze - tak jak mowilem - wielu rzeczy jeszcze nie wiem :D
Rekomendowane odpowiedzi