marcin wuu Napisano 31 Maj 2008 Napisano 31 Maj 2008 Napotknąłem się na taki wątek na elysiun - http://blenderartists.org/forum/showthread.php?t=125860 facet bardzo ciekawe rzeczy wytyka zarządcom projektu blendera (jeśli pominąć płaczliwe żale że mu odrzucili jakieś poprawki). Co o tym sądzicie fani blendera?
Hynol Napisano 31 Maj 2008 Napisano 31 Maj 2008 Blender jest potężny i ma znakomite możliwości. Ale niestety w jednym jest 2 generacje w tył - UI. To jest po prostu straszne. Pomijam już nawet amigowo linuxowe okna otwierania plików. UI często zbudowany jest bez jakiejkolwiek logiki. Zakładki rendringu i materiałów są najlepszym przykładem.
marcin wuu Napisano 31 Maj 2008 Autor Napisano 31 Maj 2008 miałem na myśli co sądzicie o tym co napisał ten ziomal a nie o blenderze
Ania Napisano 31 Maj 2008 Napisano 31 Maj 2008 W niektórych punktach zgadzam z nim, np. jeśli chodzi o ten image browser, choć trzeba pamiętać że to jest świeża opcja więc ma prawo być jeszcze niedopracowana. Ma także rację mówiąc o "mysterious buttons", na początku niekiedy trudno dojść co coś znaczy. Z innymi wypowiedziami się nie zgadzam, np. pisał o layerach i jak mu odrzucili ten jego projekt, widziałam builda z tymi layerami (nie jestem pewna czy były to akurat te jego), i jestem zadowolona że to nie weszło. Z tym że coś jest out of view na jego monitorze, to brednia bo to można jednym klikiem przestawić (zwinąć listę, albo dać panel na inny bok). User preferences się zmienia raz (lub bardzo rzadko), i nie problem rozwinąć do tego górną linijkę, niepotrzebnie się tym tak denerwuje. To że on chce mieć multi user data na niebiesko, to też takie wybrzydzanie. To że Help jest out of date to prawda, ale to nie jest wina "decision makers", ale wina użytkowników którym się nie chce pisać tego helpa, w końcu każdy kto chce może do helpa coś dodać. "items that annoy me (and any other mainstream user)" nie wiem skąd to uogólnienie. Ogólnie problemy tego człowieka w Blenderze nie pokrywają się z moimi. Jestem niezadowolona z pewnych spraw, owszem, ale nie tych co on. Choć nie wiem za bardzo co on rozumie przez ten "mainstream".
brumugun Napisano 31 Maj 2008 Napisano 31 Maj 2008 Bardzo ciekawe? huh? Za przeproszeniem: same pierdoły... , żadnej z istotnych wad nie wymienił.
floo Napisano 31 Maj 2008 Napisano 31 Maj 2008 Kolejny kolo który szuka na siłę błędów zamiast skupić się na tym co jest naprawdę ważne... łatwiej się zresztą narzeka niż robi... liczą się konkrety i naprawdę mocne argumenty...
marcin wuu Napisano 31 Maj 2008 Autor Napisano 31 Maj 2008 ok w takim razie jakie to są konkrety i argumenty? Na poparcie tezy że Blender nie jest mainstreamowy oczywiście pod warunkiem że nie uważacie że Blender JEST mainstreamowy...
Rekomendowane odpowiedzi