Dante190884 Posted June 4, 2008 Share Posted June 4, 2008 Witam! W jaki sposób zmniejszyć liczbę vertexów w meshu poniew. mam ich za dużo - tzn. zmniejszyć liczbę wierzchołków na obiekcie 3D? Link to comment Share on other sites More sharing options...
huzdebos Posted June 4, 2008 Share Posted June 4, 2008 optimize, reczne usuwanie - jest wiele mozliwosci, zalezy ile tego chcesz wywalic i na jakie potrzeby jest model pzdrw Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dante190884 Posted June 4, 2008 Author Share Posted June 4, 2008 Ok, tworzę góry otaczające kanion. Jest to mapa do gry cRPG. Jednak przy exporcie wychodzi, że mam o kilka tys. "faces" za dużo. Dlatego muszę pousuwać niepotrzebne. Poda mi ktoś prosty sposób, bo gdy zaznaczam vertexa i daję delete to mi całkowicie usuwa wierzchołek i mam dziurę w mapie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
psoiree Posted June 4, 2008 Share Posted June 4, 2008 Ok, tworzę góry otaczające kanion. Jest to mapa do gry cRPG. Jednak przy exporcie wychodzi, że mam o kilka tys. "faces" za dużo. Dlatego muszę pousuwać niepotrzebne. Poda mi ktoś prosty sposób, bo gdy zaznaczam vertexa i daję delete to mi całkowicie usuwa wierzchołek i mam dziurę w mapie. Widzisz, tak to jest jak się nie przerabia początkowych tutoriali od Autodesk'a ;p zamiast delete kliknij backspace Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dante190884 Posted June 4, 2008 Author Share Posted June 4, 2008 To nie to. Trzeba jakąś funkcję włączyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobohome Posted June 4, 2008 Share Posted June 4, 2008 to nie delete ani backspace ... tylko w panelu kliknij remove ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirach Posted June 4, 2008 Share Posted June 4, 2008 to nie delete ani backspace ... tylko w panelu kliknij remove ... przeciez backspace to remove O,o Link to comment Share on other sites More sharing options...
Temporal Posted June 4, 2008 Share Posted June 4, 2008 zdanej funkcji sie nie wlacza tylko robi sie to co napisali ci nizej czyli backspace albo remove (pamietaj ze to nie to samo xD) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dante190884 Posted June 5, 2008 Author Share Posted June 5, 2008 PANOWIE! W 3dsmax 9 bekspace przy domyślnych ustawieniach nie reaguje, a w panelu edit geometry jest tylko Remove Isolated Vertices. Konwertuję bryłę do "Editable Mesh", zaznaczam opcję Vertex, zaznaczam kilka wierzchołków i chcę je usunąć tak, by nie pozostała dziura w płaszczyźnie. Napewno jest tu ktoś, kto wie o co chodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Temporal Posted June 5, 2008 Share Posted June 5, 2008 a sproboj w editable poly bo mesha nie uzywam a w poly zawsze mi dzialaja skroty bez jakiegos specjalnego ustawiania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dante190884 Posted June 5, 2008 Author Share Posted June 5, 2008 O to chodziło - dzięki Temporal. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dante190884 Posted June 5, 2008 Author Share Posted June 5, 2008 O to chodziło - dzięki Temporal. Link to comment Share on other sites More sharing options...
snajper992 Posted August 1, 2008 Share Posted August 1, 2008 jeszcze jak cos to mozesz od biedy weldowac vertexy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts