Napisano 7 Czerwiec 200816 l Hej na stronie www.3dtotal.com jest tutorial "Making of death twice" w zakładce tutorials/complete projects. Mam problem bo gość na początku tutoriala rozdziela blueprint czaszki na dwie części możecie mi powiedzieć jak to zrobił bo ja jakoś dojść nie moge.
Napisano 7 Czerwiec 200816 l Nie pamiętam jak ja to zrobiłem, ale to da się łatwo w szopie zrobić:) Zaznaczasz połowę, naciskasz Ctrl+c, Ctrl+n, enter, Ctrl+v i Ctrl+s xDDDD Potem to samo z drugą połową:)
Napisano 7 Czerwiec 200816 l On ma dwie strony czaszki na jednym blueprincie i nakłada tą texturę na jeden plane po czym dodaje do niego mod uvw map i ustawia gizmo tak żeby na plane'ie było widać jedną stronę czaszki. Potem kopiuje plane i obraca go o 90stopni (shift+rotate) dobrze jest do tego włączyć sobie przyciąganie do kątów. Następnie (ponieważ plane jest kopia tamtego pierwszego ma również te same modyfikatory) w mod uvw map przesuwasz gizmo tak żeby tym razem na plane'ie była widoczna druga część blueprinta.
Napisano 7 Czerwiec 200816 l Autor Tomala mógłbyś mi napisać co pokolei mam robić tak w punktach? Albo kto ktokolwiek inny kto zna sie na rzeczy. Edytowane 7 Czerwiec 200816 l przez piksar post by post
Napisano 7 Czerwiec 200816 l No tak jak napisałem, załóżmy że masz texturę na której jest widok czaszki z frontu i z boku. -robisz w maxie plane 1x1 w widoku front -nakładasz na plane'a texturę blueprint i dodajesz mod uvw map po czym w opcjach mod wybierasz planar i klikasz przycisk bitmap fit i wskazujesz obrazek-blueprint na dysku. To sprawi że planarne gizmo będzie miało takie proporcje jak obrazek. -gizmo możesz skalować przesuwać i obracać więc przesuń i przeskaluj je tak żeby na plane'ie było widać tylko widok czaszki z przodu. Możesz powrócić do educji parametrów plane'a też zmienić rozmiar plane'a żeby np ukazywał tylko czaszkę z przodu i nic więcej -teraz włącz przyciąganie kątów (chyba angle snap to się nazywa) na głównym pasku narzędziowym i trzymając wciśnięty shift obróć plane'a w którąś stronę o 90 stopni i z opcji w okienku które się pojawi wybierz copy. -w nowo skopiowanym plane przejdź do mod uvw map i przesuń gizmo w bok tak żeby tym razem na plane'ie było widać tylko rzut z boku czaszki (i nie skaluj i nie przesuwaj gizma góra-dół żeby wszystko trzymało poziom z rzutem z przodu.
Napisano 10 Czerwiec 200816 l Autor Jestem na czwartej stronie tego tutoriala. Oto moje dotychczasowe posunięcia oceńcie czy wszystko dobrze robię.
Napisano 10 Czerwiec 200816 l Nie ma za co, a czaszka wygląda poprawnie jak na razie ale bardzo mało zrobiłeś żeby pytać czy jest gut. Powodzenia.
Napisano 11 Czerwiec 200816 l Autor Dzięki za pomoc. Tylko że mam kolejny problem. Jak mam wypełnić dziurę zaznaczą na zrzucie?
Napisano 11 Czerwiec 200816 l mozesz uzyc polecenia "create polygon" albo wybrac selekcje borders zaznaczyc ta dziure i dac polecenie "cap" Edit: po scapowaniu bedziesz musial podzielic sobie to na czworokaty czy to "cut'em" czy "connect'em"
Napisano 11 Czerwiec 200816 l Autor Dzieki. Scapowałem i wyszło mi coś takiego. Czy mam łączyć te trzy vertexy z tą częścią oka którą zaznaczyłem?
Napisano 11 Czerwiec 200816 l Ja bym raczej usunął te dwa loopy bo wokół oczodołów jest już dosyć gęsto.
Napisano 12 Czerwiec 200816 l Te dwa loopy z tyłu głowy można usunąć i potem te niebieskie poprzesuwać
Napisano 13 Czerwiec 200816 l Autor Przed przeczytaniem twojego posta zrobiłem po swojemu i wyszło mi tak? Mogło by tak zostać czy raczej zrobić jak ty mówiłeś? Mam save z przed tego co widzisz więc mogę zrobić to po twojemu ale chciałem żebyś to obejrzał. Jeśli jest źle to mów a ja to poprawie.
Napisano 13 Czerwiec 200816 l Może być, trójkącik się z tyłu zrobił ale to nie tragedia może później go zlikwidujesz. Tak w ogóle to rób po swojemu swobodnie i nie czaj się zbytnio nikt nie zrobi za pierwszym razem super modelu. Trzeba zrobić kilka modeli żeby wreszcie zacząć swobodniej modelować. Poza tym wybrałeś sobie dosyć trudny temat, łatwiej chyba zrobić normalną głowę niż czaszkę. Najważniejsze to spróbuj zrobić w miarę dobrą topologię i unikaj trójkątów. Powodzenia.
Napisano 14 Czerwiec 200816 l Autor Wielkie dzięki. Ostatnia sprawa obiecuje :). Spójrz na render i oceń nie wiem czy wszystko w porządku jest z oczodołami. Edytowane 14 Czerwiec 200816 l przez Heads Hunter
Napisano 14 Czerwiec 200816 l czworokaty to jedno wazna tez jest oszczednosc poly wiec tam gdzie nie trzeba lepiej nie zageszczac az tak bo po MS to narosnie w tych miejschac niezle poly tak czy siak po zrobieniu wielu modeli wyrobisz sobie ten nawyk jak mowi Tomala.
Napisano 14 Czerwiec 200816 l Jak sie trzymasz blueprintów to raczej musi być dobrze ;) Trochę zewnętrzne części łuków brwiowych Ci schodzą na dół za bardzo.
Napisano 23 Czerwiec 200816 l Autor Moglibyście mi powiedzieć jak połączyć te vertexy zaznaczone czerwonymi kropkami? Bo target weld ich nie łapie.
Napisano 23 Czerwiec 200816 l wywalasz te poly pomiedzy vertexami (te w srodku) i uzywasz target weld np :)
Napisano 23 Czerwiec 200816 l Autor Dzieki masz respa. Mam jeszcze jedno pytanie chodzi mi 10 strone tego tutoriala. Moglibyście mi wytłumaczyć co krok po kroku robi z tą kością prz szczęce? http://www.3dtotal.com/team/Tutorials_2/dead_twice/deadtwice_10.asp
Napisano 24 Czerwiec 200816 l Autor Ja tą część przy szczęce zrobiłem w ten sposób. Link do tutoriala: http://img374.imageshack.us/img374/723/cacha2oz2.jpg
Napisano 25 Czerwiec 200816 l Autor No i jak ta kość wygląda? Edytowane 25 Czerwiec 200816 l przez Heads Hunter
Napisano 1 Sierpień 200816 l według mie to niewarzne czy zrobiłes tak samo jak na tutku tylko efekt sie liczy przecierz i tak ci sie w 100% nie uda zrobic wszystkiego tak samo