Napisano 13 Czerwiec 200816 l Witam.Mam taki problem ze zrobilem rzut budynku w AUTOCADZIE i chce przeniesc go do Corela ale w postaci wektorowej tzn. zeby nie bylo widac tla tylko same linie rzutu ...ze np. moglbym w corelu wrzucic ten rzut na zdjecie jakies ... ktos kiedys mi tlumaczyl ze trzeba zapisac w odpowiednim formacie i w corelu zmienic opacity (przezrpczystoscc) podkladu ... ktos wyjasni jaki to format i gdzie w corelu moge znalezc to opacity i podklad ... pozdrawiam
Napisano 14 Czerwiec 200816 l Z autokata dodaj ploter adobe/postscript level2 ,otwieramy okno plotowania ustawiamy parametry(wybieramy ploter o domyślnej nazwie postscript level 2.pc3) i drukujemu do pliku utworzony plik eps otwieramy w dowolnym programie do wektorów i można edytować np grub.linii.Kiedyś to działało niewiem jak teraz bo dawna nie używam otokata
Napisano 14 Czerwiec 200816 l albo drukujesz do pdfa - od wersji 2007 masz wbudowana drukarke do pdfow... takiego pdfa na pewno od 12stki coreal zaimportujesz... jesli nie masz takiej wersji cada - pdf995 - zagoogluj... najlepiej przerobic takiego pdfa na raster - w shopie - mneij zamula kompa i zapisac jako PSD i wtedy improtowac z przezroczystym tlem (defaultowo) pozdro
Napisano 14 Czerwiec 200816 l dzieki jasiek ... wlasnie bralem tak jak piszesz drukowalem do pdfa jakos 300dpi ale jak wrzucalem do corela12 to wydawalo mi sie ze piksele sa przy przyblizeniu i myslalem ze jest jakis precyzyjniejszy format .. sprobuje ten drugi sposob i porownam ... powiedz mi tylko gdzie w photoshopie jest ta opcja co przerabia na raster ... i jak importowac z przezroczystym tlem ... opacity wiem gdzie jest ale to chyba nie o to chodzi ... z gory dzieki za odpowiedz
Napisano 15 Czerwiec 200816 l dzieki jasiek ... wlasnie bralem tak jak piszesz drukowalem do pdfa jakos 300dpi ale jak wrzucalem do corela12 to wydawalo mi sie ze piksele sa przy przyblizeniu i myslalem ze jest jakis precyzyjniejszy format .. sprobuje ten drugi sposob i porownam ... powiedz mi tylko gdzie w photoshopie jest ta opcja co przerabia na raster ... i jak importowac z przezroczystym tlem ... opacity wiem gdzie jest ale to chyba nie o to chodzi ... z gory dzieki za odpowiedz no tak, pisalem, zebys po prostu otworzyl pdfa w shopie... zapisal, jako psd i zaimportowal to do corela... nic nie robisz, po prostu importujesz, automatycznie masz przezroczystoasc - i tylko kreski i hatche sa widoczne, chyba, ze cos porysujesz w shopie... ja tak robie i import w 200 - 300 dpi w zupelnosci wystarcza... 200 moze byc... plotery nie wyciagaja wiecej..a wiecej dpi - nie widac po prostu na planszy, ktora sie oglada metra powiedzmy ...
Napisano 15 Czerwiec 200816 l może spróbuj wexportować z ACADa jako .WMF i importnij do coreal. Mi kiedyś działały wektory po takim exporcie
Napisano 15 Czerwiec 200816 l Nie wiem czy da tak radę z Corelem, ale ja z Cada to Illustroatora przenosiłem poprzez Copy/Paste :) Problem tylko był taki, że wklejało się bez żadnej skali, ale to można sobie zmierzyć i przeliczyć ile % trzeba zeskalować.
Napisano 16 Czerwiec 200816 l korzystając ze sposobu Lucasa rozwiązanie problemu skali jest proste. Trzeba cały rysunek otoczyć prostokatem o znanych wymiarach np. 3000X2000. skopiować/wkleić i potem już w Corelu przeskalować całość skopiowaną tak aby ten obiekt (prostokąt) miał takież wymiary i wszystko jasne.
Napisano 16 Czerwiec 200816 l No ale właśnie każda metoda ma pewne wady, nie wiem jak z Corelem (i penie też to zależy od drukarki pdf) ale często przy czymś takim psują się hatche i niektóre linie - wyglądają ok, ale powstają niepotrzbne podziały przez co prosta zmiana koloru wypełnienia albo grubości lini może być bardzo upierdliwa.
Napisano 17 Czerwiec 200816 l dzieki, za wypowiedzi ..posiedzialem troche ... i najlpeszy posob to wlasnie wrzucic do photoshop pdfa ... ja wyskoczy okienko zmienic resolution na 300 i zapisac nawet mozna do jpga i po wrzuceniu do corela jest okej i trzyma skale...a zeby pozbyc sie tla to wrzucam do corel photo-painta i jest tam opcja oddzielania tla od reszty ... pozdrawiam :cool: