Napisano 14 Czerwiec 200816 l witam Mam taką sprawę. Dopiero zaczynam prace w 3ds maxie i nie wiem jak kwadrat podzielić na części tzn. zrobić na jego bokach setkę (coś jak kostak Rubika)i wysuwać z tej siatki małe kwadraciki??
Napisano 14 Czerwiec 200816 l 1. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwadrat_(geometria) http://pl.wikipedia.org/wiki/Sze%C5%9Bcian_(geometria) 2. robisz boxa i dzielisz go na części zwiększając ilość segmentów np. "Length segs: 3" voila :) i to samo robisz z resztą, później sprowadzasz obiekt do siatki editable poly zaznaczasz poligony i dajesz inset (by poligon), później extrude i gotowe :) Edytowane 14 Czerwiec 200816 l przez carlosss
Napisano 14 Czerwiec 200816 l przeczytaj najlepiej jakąś książkę do maxa ;) bo takie podstawy to naprawdę można tłumaczyć w nieskończoność
Napisano 14 Czerwiec 200816 l po co odrazu ksiazke? macie jakies uklady z wydawcami czy co? wszystko co jest w tych ksiazkach jest opisane w dokumentacji maxa
Napisano 14 Czerwiec 200816 l ja tam nigdy nie korzystałem z F1 :P więc mówię jak ja bym zrobił ;) i jak robiłem
Napisano 15 Czerwiec 200816 l Autor To odpowie mi ktoś na moje pytania?? Nie mam czasu szukać po książkach, których zresztą nie mam. Musze zrobić coś takiego do szkoły. Jak zmienić kolor poszczególnych kwadratów w tym moim kwadracie? Jak zrobić żeby była widoczna siatka na tym kwadracie w renderingu?
Napisano 15 Czerwiec 200816 l Chyba nie zrozumiałeś, że nikt nie ma zamiaru odpowiadać na tkie pytania. Muszisz zrobić do szkoły? W programie nauczana w szkole jest kurs obsługi 3dsmaxa? Jeśłi nadal chcesz to zrobić, Google wie bardzo dużo na ten temat. Poza tym, jest jeszcze dokumentacja. W szkole uczą czytać ze zrozumieniem, a to się może przydać.
Napisano 15 Czerwiec 200816 l Autor W szkole jest obsługa 3ds maxa, pod warunkiem ze jest sie na studiach o odpowiednim kierunku! Dzięki za nieudzielenie pomocy:/
Napisano 15 Czerwiec 200816 l W szkole jest obsługa 3ds maxa, pod warunkiem ze jest sie na studiach o odpowiednim kierunku! trzeba bylo uwazac na zajeciach. Btw, co to za szkola ktora twierdzi zeuczy maxa, a nie uczy jak zrobic w nim kwadrat? O,o
Napisano 15 Czerwiec 200816 l Ależ to są totoalne podstawy ... wystarczy w google wpisać: tutorials 3ds max" i czytać ... jest tego tyle, że chyba zycia nie starczy aby to przerobić ;P ... wcisnąć czasem magiczny klawisz F1 itd. ... przerobić tutoriale maxiora ... i techniczne rzecz biorąc my mówimy o kwadracie czy sześcianie (box)? Bo do kwadratu maxa nie trzeba w sumie ;) Coś jednak pomogę... hehe... ale nie za dużo ;) ... kalwisz "m" ... a co z tym robić dalej to wygoogluj ... to nie boli :)