chcebanana Napisano 15 Czerwiec 2008 Napisano 15 Czerwiec 2008 (edytowane) Witam! Ściągnęłam sobie v-ray'owy materiał, którym jest połyskujący metal. Gdy włączę "show standard map in viewport" widzę, że materiał bardzo ładnie świeci i połyskuję, na modelu gdy nim obracam też widać połysk, jednak na renderze w ogóle tego nie widzę i z materiału pozostaje jedynie szary kolor.. Dodam, ze jestem początkująca, więc proszę o wyrozumiałość i w miarę jasne wytłumaczenie problemu :) Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 15 Czerwiec 2008 przez chcebanana
piksar Napisano 15 Czerwiec 2008 Napisano 15 Czerwiec 2008 a ma co się odbijać w tym materiale w twojej scenie ? Jakies otoczenie ? HDR ?
chcebanana Napisano 15 Czerwiec 2008 Autor Napisano 15 Czerwiec 2008 Materiał odbija otoczenie, chodzi mi jednak o to, żeby połyskiwał. Nie wiem co to jest HDR. Załączam obrazek na którym widać, że gdy modeluję obiekt, materiał połyskuje, natomiast na renderze tego nie widać.
mrkrzysiek Napisano 15 Czerwiec 2008 Napisano 15 Czerwiec 2008 połysk jest tylko rozmyty a i nie ma co się odbijać za bardzo
chcebanana Napisano 15 Czerwiec 2008 Autor Napisano 15 Czerwiec 2008 No tak, ale czy jest jakiś sposób żeby uzyskać w renderze połysk podobny do tego, który widać na modelu podczas edycji?
Temporal Napisano 16 Czerwiec 2008 Napisano 16 Czerwiec 2008 Kurde jak mnie rosmiesza jak kazdy poczatkujacy sciaga vraya bo slyszal ze dobra a render niczym nie rozni sie od scanline'a. Ten twoj material to pewnie ma reflecta wiec odbija i nie ma zadnego fake'owanego polysku wiec jedyne co robi to odbija otoczenie a ze na swej drodze nie ma nic ciekawego do odbicia to wyglada slabo. Wrzuc mape hdri do enviromentu i wtedy bedziesz mial sztuczne otoczenie czyli bedzie ci sie to w materiala odbijac a jak sie takie rzeczy robi to polecam moj video tutorial ktory widnieje w podpisie, tutki na tym froum oraz google i strone http://www.spot3d.com
mkeruj Napisano 16 Czerwiec 2008 Napisano 16 Czerwiec 2008 Musisz stworzyć jakieś otoczenie, żeby metal miał co odbijać. Spróbuj postawić tam kulkę z tym błyszczącym materiałem i zobaczysz czemu jest skaszanione. przykład: http://www.alzhem.com/sub1/tutorials/images/tutorial_06/06_cromado.jpg PS A co to za silnik?
chcebanana Napisano 16 Czerwiec 2008 Autor Napisano 16 Czerwiec 2008 Kurde jak mnie rosmiesza jak kazdy poczatkujacy sciaga vraya bo slyszal ze dobra a render niczym nie rozni sie od scanline'a. Litości, od czegoś trzeba zacząć, czy ty urodziłeś się mają 3d maxa w jednym paluszku? Trochę wyrozumiałości. Oglądałam twoje tutoriale, ale lektor w tych filmikach jest nie do zrozumienia, bo ma problemy z wysławianiem się i językiem angielskim, więc nie wiele z nich wyniosłam. Wydaje mi się, że forum jest dobrym miejscem do zadawania tego typu pytań, mylę się? Dzięki za odpowiedzi, już jakoś poradziłam sobie z tym problemem. W zasadzie nie chodziło mi o odbicie otoczenia w materiale, ale o matowy połysk.
hcpiter Napisano 16 Czerwiec 2008 Napisano 16 Czerwiec 2008 Litości, od czegoś trzeba zacząć, czy ty urodziłeś się mają 3d maxa w jednym paluszku? Trochę wyrozumiałości. Oglądałam twoje tutoriale, ale lektor w tych filmikach jest nie do zrozumienia, bo ma problemy z wysławianiem się i językiem angielskim, więc nie wiele z nich wyniosłam. Wydaje mi się, że forum jest dobrym miejscem do zadawania tego typu pytań, mylę się? hahahahhaha owned xD To poczytaj tutki, jest ich duzo a nie wymagaja sluchania ludzi z problemami wymowy xD swoja droga ostra kobita xD pozdro !
!Ewert Napisano 16 Czerwiec 2008 Napisano 16 Czerwiec 2008 (edytowane) Chcebanana ;D - słuchaj proponuje robić tutki i potem dać ta Twoją robótkę do wip'a tak bedzie chyba najlepiej. aha tutki sa tu.http://www.max3d.pl/forum/forumdisplay.php?f=93 sory że takie trywialne rzeczy daje ale przeczytałem ten wątek cały. edytuj posty. Edytowane 16 Czerwiec 2008 przez !Ewert
Rekomendowane odpowiedzi