Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

jak nadać obiektom w reactorze(max 5.1) początkowy ruch???

np chce żeby kulka wystartowała z jakąś prędkością w gór lub gdzieś tam.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

:\\ nie to nie to to jest export animacji już do maxa ale mi chodzi o to że jak włanczam symulacje to żeby obiekty nie spadały tylko nadół tylko żeby miał jakąś siłę w którąś stronę i przeleciał kawałek

coś takiego

Napisano

A to siły trzeba użyć. Są przecież siły dedykowane reactorowi (chociazby wiatr). Poza tym jeżeli w kilku pierwszych klatkach poruszysz obiektem (wstawisz dwa klucze w różnych czasach) to reactor sam obliczy resztę ruchu.

Napisano
  • Autor

Ino właśnie nie chce! miałęm videotutoriala z discreeta widziałem jak to robią robię ruch właśnie wstawiając ręcznie klatki w 3ds-ie widać ruch ale jak włącze reactora to jest ułożenie z 1 klatki i poprotu se obiekt spada:\\ sprawdzałem z większym ruchem tak samo

Napisano

Ja opiszę rozwiązanie z max\'a 6.0

W utilities kliknąć w belkę: reactor i tam w jednej z zakłądek będzie możliwość ustawienia, dla jakiego zakresu klatek reactor ma liczyć kolizje. W zasadzie ja to sobie wyjaśniam tak, że jak liczy od klatki 0 to nawet gdy animowałeś obiekt, to ten ruch się jeszcze nie rozpoczął a reactor już robi swoje... ustaw, aby rozpoczął działanie w dalszej klatce to powinno być ok.

Jednak zaznaczam, że działam na 6.0 więc nie gwarantuję sukcesu tej metody...

Powodzenia.