Napisano 8 Lipiec 200816 l Witam, mam mały problem z connection editorem. Mam scenę, na niej kamerę oraz 2 punkty (create->measure tools->distance tool) pierwszy z nich połączyłem z kamerą w outlainerze (kamera jest parentem). no i teraz odległość między punktami chce przypisać do parametru focus distance (DOF w camerze). i własnie nie moge znaleźć focus distance (z kamery) ani distance (z distance tool) w connection editorze (oczywiscie przeładowałem obie strony editora). Czy coś pominąłem? Jak w takim razie połączyć te parametry? Dziekuje bardzo i czekam na odp :)
Napisano 8 Lipiec 200816 l Distance tool służy jedynie do pokazywania odległości w viewporcie. Nie wydaje mi się, by można z niego zrobić taki użytek, o jakim piszesz. Zamiast tego (albo dodatkowo) użyj nodea Distance Between (Hypershade -> Create -> General Utities -> Distance Between). Tam wskazujesz pomiędzy jakimi punktami ma być mierzona odległość. Wyliczoną odległość możesz normalnie już za pomocą ConnectionEditor'a połączyć z czymkolwiek. Distane tool'a możesz zostawić sobie, by w viewporcie widzieć daną odległość. Wtedy w Distance Between daj jako punkty kolejne uchwyty Distance tool'a. Edytowane 8 Lipiec 200816 l przez piotrek
Napisano 8 Lipiec 200816 l Autor A jednak udało mi się ! :) trzeba zaznaczyć CameraShape i DistanceToolShape (w vieweporcie nei da się ich chyba zaznaczyć tylko w hypergrafie) - i tu mam kolejne pytanie - czy da sie te , jakby to określić - "podobjekty" zazanczac prosciej, czy trzeba korzystac z hypergrafu ?:)
Napisano 9 Lipiec 200816 l Rzeczywiście jest :) Zaznacz obiekt distanceDimension, a później naciśnij na klawiadaturze strzałkę w dół. Powinien się zaznaczyć shapeNode. W Outlinerze też możesz, tylko w jego menu Display wypierz Shapes. Ja bym jednak, mimo wszsytko, użył tego node'a, co wcześniej wspominałem.
Napisano 9 Lipiec 200816 l da się, po zaznaczeniu obiektu strzałka w dół chyba ;) albo w górę :P i przechodzisz do shape noda