Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

dodychczas wszystko robilem w brazilu \'na zewnatrz\' ale jak wlazlem do srodka to sie okazalo ze skylight nie dziala tak jakk maxie, na wszystko :D jak zrobic swiatlo w \'srodku\' zeby bylo takie fajne jak daje skylight na zewnatrz?

• Odpowiedzi 14
  • Wy艣wietle艅 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wi臋c zr贸b tak:

Ustaw na zewn膮trz jakiego艣 spotlighta tak, zeby emitowa艂 fotony, potestuj r贸偶ne ustawienia, zeby wyglada艂o wszystko ok i nie przewitla艂o niekt贸rych fragment贸w sceny... Gdy ju偶 wszystko b臋dzie OK dodaj SkyLighta i ustaw du偶膮 moc, np. 6-8, po czym zwi臋ksz bounces na 2... (zmniejsz warto艣ci min i max w shade rate na -3, 偶eby nie renderowa艂o sie ca艂y dzie艅).. pozdr00wki

Napisano
  • Autor

no tak, te fotony :D ciagle probuje i cos mi nie wychodzi. (czytalem juz na Twojej stronie mati, ale ciagle nie wychodzi) nie wiem co robie nie tak :) _ale i tak bardzo dzieki !, bede probowal. teraz troche czas nie pozwala niestety.

Napisano

Hmm... ostatnio eksperymentowa艂em troch臋 z fotonami... moze jak znajde zcas to spisze to w jedna calosc... ;)

Napisano
  • Autor

o ja :D bylo by super. nie wiem czy to moze wina brazila (1.0.3 i max 5 ) a 1.0.3 jest czyba to 4. nie wiem czy to moze byc przyczyna. bo naprawde juz od jakiegos czasu szukalem roznych tut贸w i nic mi nie wychodzi

Napisano

Hmm.. mam wode w kolanie i 1 dzien szkoly z glowy.. moze cos napisze jutro :) jak mi komp nie padnie :)

Napisano
  • Autor

czekam z niecierpliwoscia. tez bym chcial wolnego hehe. ja mam sesje i jeszcze jeden projekt do oddania. no i ni ma czasu na nic niestety. _dzieki za zainteresowanie !

Napisano

swego czasu bawilem sie dluuuzej z jedna scenka wnetrza zbrazilem

1. najlepiej wychodi ze skylightem, ale renderuje sie najdluzej

jka sie doda do taskioej scenki spota (z ktorego beda fotony) to sie renderuje duuzo szybciej (z 10x szybciej0 ale efekt jak dla mnie sredni byl )

najlepsze rozwiazanie 9przynajmniej w mojej scence) to skylight off a z okna swiecilo duze area z fotonami i poznienianymi parametrami generowania cieni i w ogole obnizona jaksc ) - najlepsz jakosc przy w miare dobrym czasie renderingu

Napisano

mam nadzieje ze tutorial jaki dla was nagralem podwyzszy popziom wypowiedzi na temat oswietlenia i fotonow

Napisano

Fotek.. no bez przesady.. taki znowu dobry to ten tutorial wcale nie jest... :/ A i zdolno艣ci oratorskie masz raczejk przeci臋tne ;)

Napisano

M@ti_ z wypowiedzi w tym watku wlasnie mniemam ze ni kumasz tak jak trzeba braziliana, a i widze ze moj tutek nie wiele wnosi w twoja wiedze.No szkoda

Poczuciem humoru nie tryskasz widze

Ja tu z siebie wodza nie robie,ani nie twierdze ze zrobilem wypasionego tuta, tylko ze w nim zawarta jest ta wiedza jaka wlasnie potrzebuje kolega piszacy ten watek. Skoro chcesz podbijac skylight przy 2 bouncach i jeszcze tam inne glupoty .nie bede przytaczal..to mi rece opadaja..nie che mi sie pisac juz enty raz

dlatego powstaly miedzy innymi te tutoriale.. tak.. liczba mnoga.bo powstal drugi i niebawem bedzie na sieci

Kurde..trudno tak gadac przy robieniu tutka.musicie sprobowac, to calkiem ciekawe doswiadczenie.. pewnie gdybym zrobil tego 100 sztuk nauczylbym sie wypowiadac poprawniej..ale prosze wybaczyc usterki, nikt doskonalym sie wszak nie rodzi :)

Napisano

Fotek - b臋dzie, 偶e si臋 czepiam, ale chyba nie s艂ucha艂es swojego tuta: \"bez bounces na 2 daleko tutaj nie pojedziemy\" :/ Poza tym przypomnij sobie, jak bawi艂e艣 si臋 na warsztatch i co kiedy艣 pisa艂e艣 na tym forum. Jak bardzo chcesz to mog臋 poszuka膰 tutaj w archiwum (je艣li si臋 myl臋 to zwracam od razu honor). Btw. rzuc okiem do tutkow splutterfisha!! :p

A co do wypowiedzi - no przecie偶 Ci j臋zyk pokaza艂em; w ko艅cu nie wypowied藕 tu jest najwa偶nijsza!! ;)

Napisano

czlowiek to sie cale zycie uczy

ja dobrze pamietam co mowilem na warsztatach i dlatego zrobilem te tutoriale zeby pokazac nowe odkrycia

nikt sie doskonalym nie rodzi

kazdy ma prawo sie mylic

dlatego nei warto tak ufnie podchodzic to teorii jaka ktos za nas tworzy..

ja podrzucam tylko moje pewne pomysly

sadzilem ze tu sie rozpocznie mega gadka wywolana tym tutorialem..ale sie jednak ostro mylilem

szkoda

ale bede cierpliwie czekal

Napisano

Hehee, wi臋kszo艣c ludzi i tak nie wie do czego s艂u偶a wszystkie te \"pstryczki\" ;) :p wi臋c na gadk臋 nie ma co liczy膰...

Co do 偶ycia i nauki - ano, masz absolutn膮 racj臋, ale ja tez m贸wi臋 np. o tym tutorialu, tez by艂o, ze niby fotony na 2 (cho膰 to inna scena - otwarta)...

Inn g艂upoty?? Hmm... no jak tam chcesz.. ja ogladam te twoje tuty i staram si臋 znale藕膰 z艂oty 艣rodek - ka偶dy ma swoje sposoby, swoje metody... Tobie nie podobaj膮 si臋 moje, ja nie b臋d臋 si臋 wypowiada艂 o twoich - ka偶dy z nas ma racj臋..

Temat uwa偶am za zamkni臋ty, bo robi si niebezpiecznie, a ja lubi臋 miec przyjaci贸艂, a nie wr贸g贸w ;)

Napisano

Moge ci wyjasnic M@ti dlaczego nie podobaja mi si etwoje metody zwiekszania SkyLight. Po prostu to jest sztuczne rozjasnienie sceny i zwiekszanie jej chlonnosci na czas renderingi.To sie powinno najpierw taka scene odpowiednio fotonami zalac, oblac,..zapelnic.W 95% to starcza,..reszta to juz tylko detale..zabawa z detalami i zwiekszanie Sky light i inych malyco waznych rzeczy ,oczywiscie jesli uzywasz fotonow.Co innego jak samym Monte Carlo jedziesz...Musisz to wiedziec i to chcialem przekazac w tutorialach. potestuj to na swoich starych scenach ktore kiedys ci moze problemy stwarzaly i napisz mi tu czy dobrze dziala, czy ladniej wyglada. Napisz cos konkretniej.. nie bedziemy tu ze soba si eprzeciez przekomarzac jak glupki.

to jest forum o brazilu.. wal konkretami!!

przykladami..samplami

Nie rozumiem czemu sadzisz ze ludzie nie lapia tych \'pstryczkow\'.Zauwaz jak prosty jest brazil i jego fotony.Sa tylko 2 parametry najwazniejsze!! ilosc # fotonow i diffuse Depth.. reszta jest juz podrzedna.. najpierw dobiera si ete TYLKO 2 pstryczki.. Sercz radius pokazalem jak obczajac.. na poczatek dajesz cokolwiek.. jakas dowolna wartosc..

to nie jest taki eskomplikowane jak by sie ywdawalo.. serio!! Przeanalizuj tutoriala

pozdrawiam

fotoas

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci