Napisano 10 Lipiec 200816 l Niewiem czy dobry dział jak zły to prosze o Przeniesienie. Gdy chce narysować jakiś kształt[shapes] to rysuje mi poziomo a ja chce postawić kształt pionowo co zrobić żeby sie dało??
Napisano 10 Lipiec 200816 l Autor To nic nie zmienia... na widoku top rysuje pionowo ale ja chce rysowac tak na widokach bocznych. poprostu da sie rysowac tylko równolegle do siatki. Już sie da... a co zrobić żeby pociąć boxa aby było dyzo vertexów równych? Edytowane 10 Lipiec 200816 l przez SPAZ
Napisano 10 Lipiec 200816 l To "rysuj" w oknie Left albo dowolnym, a później przemieszczaj CVs by dopasować do moedlu.
Napisano 10 Lipiec 200816 l Autor nie chce zakładać nowego topicu... jak zrobić zeby vertexów było wiecej ?? czyli siatka boxa była gęstsza?? i żeby box był przeźroczysty w pewnym stopniu?
Napisano 10 Lipiec 200816 l żeby box był przeźroczysty w pewnym stopniu? alt+ x. Vertexy dodajesz w edit poly -> edge -> edit edges -> insert vertex, lub zaznaczasz 2 krawedzie i dajesz conect, sposobow jeszce jeszcze duuuuuuuzo, radze poczytac jakies tutoriale dla poczatkujacych.
Napisano 10 Lipiec 200816 l Oj, rozpędziłeś się trochę. To może trochę chamsko zabrzmieć, ale polecam Ci najpierw poczytać tutoriale i podręcznik [F1]. Dużo szybciej tam znajdziesz odpowiedzi, bo z tego co widzę liczba pytań o kompletne podstawy wciąż rośnie.
Napisano 10 Lipiec 200816 l Autor Tutoriali to już sie obczytałem lecz są mało dokładne ... i nie wiadomo co pokolei robić .. wiem że na foru jest podanych mnustwo stron z tutkami ale jakiś jeden porządny o modelowaniu samochodów..
Napisano 10 Lipiec 200816 l Trzeba troszke poszukac, wsrod tego "mnustwa" tutoriali. Rzuc sobie okiem na to, a raczej powiem inaczej, przerob go od poczatku do konca, pokaz co ci wyszlo, i wtedy zacznij zadawac pytania. http://www.3d-palace.com/forum/tutorials/category/autodesk-3ds-max/autodesk-3ds-max-higher-level/advanced-3ds-max-the-audi-a3/
Napisano 10 Lipiec 200816 l tutaj nawet nie chodzi o tutki modelowania samochodu, ale o podstawy maxa i poly modelingu
Napisano 10 Lipiec 200816 l Na 3d palace tez to znajdzie... chociaz moze powinienem wrzucic bezposrednie linki...
Napisano 10 Lipiec 200816 l a to ja to zrobie :) http://www.onnovanbraam.com/index.php?tutorials/ tutaj znajdziesz podstawy mmodelowania napewno :)
Napisano 15 Lipiec 200816 l to ja żeby nie smiecić dodatkowymi postami podczepię się tutaj z moim prostym pytaniem. Uczę się właśnie 3ds maxa z Biblii i jestem na edycji vertexów. Coś chyba nagrzebałam bo jak klikam na wierzchołki to nie wyglądają tak jak powinny tzn nie mają postaci krzyżyków ani kwadracików tylko są malusieńkimi kropeczkami i prawie ich nie widać. Gdzie to cholerstwo zmienić żeby były lepiej widoczne?? Jeszcze niedawno miałam to dobrze ale chyba coś w międzyczasie zmieniłam i nie wiem jak to odkręcić :/ Z góry dziękuję za pomoc!
Napisano 15 Lipiec 200816 l Jesli chodzi Ci o wielkosc osi XYZ podczas pracy w viewportach to wchodzisz w Customize->Preferences->Gizmos i tam u gory z prawej strony masz "size" wpisz cos w okolicy 22-40 i bedziesz mial widoczne osie w viewportach.
Napisano 15 Lipiec 200816 l nie, nie chodzi o osie. Ale dziękuję za odzew :) Napisze po kolei przykład. Przypuśćmy że rysuję gwiazdę. Zamieniam ją na editable spline, wchodze w panel Modify i zaznaczam że chcę edytować vertexy/wierzchołki. No i jak klikam na wierzchołek to on mi się zaznacza jako maluteńka kropeczka a na zdjęciach w Biblii widać że powinien mieć postać krzyżyka lub kwardacika. Niedawno tak miałam ustawione w moim maxie ale chyba w międzyczasie coś gdzieś zmieniłam :/ Z takimi malutkimi punkcikami trudno pracowac bo ich nie wiedać a nie mogę się sama doszukac jak to zmienić.