Skocz do zawartości

Prosty problem

SPAZ

Rekomendowane odpowiedzi

Niewiem czy dobry dział jak zły to prosze o Przeniesienie.

Gdy chce narysować jakiś kształt[shapes] to rysuje mi poziomo a ja chce postawić kształt pionowo co zrobić żeby sie dało??

beztytuuqi9.jpg

• Odpowiedzi 14
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

To nic nie zmienia... na widoku top rysuje pionowo ale ja chce rysowac tak na widokach bocznych. poprostu da sie rysowac tylko równolegle do siatki.

Już sie da... a co zrobić żeby pociąć boxa aby było dyzo vertexów równych?

Edytowane przez SPAZ

żeby box był przeźroczysty w pewnym stopniu?

alt+ x.

Vertexy dodajesz w edit poly -> edge -> edit edges -> insert vertex, lub zaznaczasz 2 krawedzie i dajesz conect, sposobow jeszce jeszcze duuuuuuuzo, radze poczytac jakies tutoriale dla poczatkujacych.

Tutoriali to już sie obczytałem lecz są mało dokładne ... i nie wiadomo co pokolei robić .. wiem że na foru jest podanych mnustwo stron z tutkami ale jakiś jeden porządny o modelowaniu samochodów..

Gość smietanna

to ja żeby nie smiecić dodatkowymi postami podczepię się tutaj z moim prostym pytaniem.

Uczę się właśnie 3ds maxa z Biblii i jestem na edycji vertexów. Coś chyba nagrzebałam bo jak klikam na wierzchołki to nie wyglądają tak jak powinny tzn nie mają postaci krzyżyków ani kwadracików tylko są malusieńkimi kropeczkami i prawie ich nie widać. Gdzie to cholerstwo zmienić żeby były lepiej widoczne?? Jeszcze niedawno miałam to dobrze ale chyba coś w międzyczasie zmieniłam i nie wiem jak to odkręcić :/

Z góry dziękuję za pomoc!

Gość Invictus_Traxx

Jesli chodzi Ci o wielkosc osi XYZ podczas pracy w viewportach to wchodzisz w Customize->Preferences->Gizmos i tam u gory z prawej strony masz "size" wpisz cos w okolicy 22-40 i bedziesz mial widoczne osie w viewportach.

Gość smietanna

nie, nie chodzi o osie. Ale dziękuję za odzew :)

Napisze po kolei przykład.

Przypuśćmy że rysuję gwiazdę. Zamieniam ją na editable spline, wchodze w panel Modify i zaznaczam że chcę edytować vertexy/wierzchołki. No i jak klikam na wierzchołek to on mi się zaznacza jako maluteńka kropeczka a na zdjęciach w Biblii widać że powinien mieć postać krzyżyka lub kwardacika. Niedawno tak miałam ustawione w moim maxie ale chyba w międzyczasie coś gdzieś zmieniłam :/ Z takimi malutkimi punkcikami trudno pracowac bo ich nie wiedać a nie mogę się sama doszukac jak to zmienić.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności