Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

gdzie moge znaleźć ceny Maya 2008?

prosze o linka do jakiegos sklepu w europie (nie w polsce), ktory sprzedaje software autodeska.

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Gdzie konkretnie? Programów Autodesku możesz legalnie używać tylko w kraju w którym został kupiony. Niestety

Napisano

według licenci nie można też odsprzedawać programów ale Autodesk(i inni) sprzedając w Polsce czy Europie nie może ponad prawem, a skoro sprzedają to zgadzają się na np swobodny przepływ towarów i usług [czy jakoś tak :)] więc progsy się odsprzedaje i z zagranicy też programy można kupować a to że piszą w licenci inaczej to se mogą :P

o i linka z dyskusją wygrzebałem nawet :)

Napisano

Odsprzedawać nie możesz pod żadnym warunkiem . Pytaliśmy prawnika i w Europejskiej licencji Autodesku dla Polski 3ds max Termin terytorium po wejściu do UE zmieniono, nie oznacza teraz wyłącznie terytorium Polski ale całej UE. Możesz swobodnie kupić produkt Autodesku w Angli czy Niemczech.

Radze dokładnie przeczytać licencje w razie niezrozumienia -> porada prawnika

_BB

Edytowane przez the_fgdf
termin

Napisano

no to co w takim razie z tym :)klik

i zacytuję mądrzejszego ode mnie ;)

prawo EU mówi wyraźnie że nie można zabronić odsprzedaży licencji.

ale co ja tam wiem ;)

Napisano

Poruszałem tą kwestie z prawnikiem i mi stwierdził że postawienia umowy / licencji mogą sankcjonować możliwość odsprzedaży. Jako producent masz prawo udzielić licencji Panu K i tylko Panu K.

_BB

Napisano
Poruszałem tą kwestie z prawnikiem i mi stwierdził że postawienia umowy / licencji mogą sankcjonować możliwość odsprzedaży. Jako producent masz prawo udzielić licencji Panu K i tylko Panu K.

_BB

Żadna umowa nie może naruszać prawa handlowego, w ramach którego musi się poruszać każdy podmiot uczestniczący w rynku. Autodesk będzie mówił, co mu wygodnie i walczył o swoje. Odmówi Ci pewnie supportu, ale nic więcej się nie zdarzy. Pytanie, jakie rację będą za nim stały w przypadku otwartego konfliktu? (do którego zresztą nie dojdzie, bo nie pozwie Cię przecież do sądu za kupienie licencji!).

Napisano

Oczywiście że nie ale LICENCJONODAWCA ma prawo zabronić odsprzedaży i niekontrolowanej dystrybucji jego patentów czy produktów. To czy będziesz się tego trzymał wygląda tak samo jak to czy nabędziesz legalny soft czy nie. A to że nikt nikogo do sądu pozywać nie będzie to swoją drogą

_BB