Napisano 26 Lipiec 200816 l Z zsphery zrobiłem kaczke , dodałem detal tu i tam I chcialem zrobić podział uv w wings tak jak pokazał kickek na video a wiec co robie schodze na najnizszy subidv czyli 1 kaczka wyglada jak ponizej , exportuje do obj. wchodze do wings w wings dziele kaczke przez pół od dzioba przez całość http://xs229.xs.to/xs229/08306/kacz548.jpg Po zaimportowaniu w zbrushu vertexy wystrzliwują i trzeci dzien mecze i nie wiem co robie zle Pomozcie
Napisano 26 Lipiec 200816 l Dzielisz w sensie że dzielisz UV, czy dzielisz model? Modelu nie dziel bo to zmienia kolejność vertexów i zbrush głupieje. A jeśli dzielisz tylko UV, to to taka złośliwość od Zbrusha, też już tak miałam i nie mam pojęcia jak zaradzić. http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=22182 gdzieś na tylnich stronach był omawiany podobny problem, ale z tego co pamiętam nie każde rozwiązanie u każdego działało. Edytowane 26 Lipiec 200816 l przez Ania
Napisano 26 Lipiec 200816 l Autor dziele w sensie UV :) o tak 1. 2. ps. spróbowałem zrobić uvmapper'em jak jednen kolega z forum pisał ale uvłka nie jest rozłozona jakbym chciał , wings daje wieksze mozliwosci ale po zaimportowaniu w zbrush cały model sie rozlatuje Potrzebował bym tak krok po kroku jak to zrobić Moze ktos spróbuje tu jest kaczka ztool i obj 317kb http://www.freeuploadshare.com/DOWNLOAD/3b2f1126/kaczka.zip
Napisano 26 Lipiec 200816 l Z bazą z zsphere miałem podobne problemy ale ja mapowanie robiłem w maxie wiec trochę inna historia bo jeszcze inne problemy dochodziły. Co rozwiązało problem to: -przed wyexportowaniem bazy do obj dałem jej jedna polygrupę dla całego modelu. -przed wyexportowaniem bazy do obj dodałem w zbrushu mapowanie(obojętnie jakie ja dałem uvtiles) -później import do maxa mapowanie i export( różne exportery próbowałem) -taki plik nie daje się poprawnie wrzucić jako morph targeta do zbrusha więc: -ściągam darmowy programik uvmapper i do niego ładuję wyexportowany z zbrusha model(nie ten zapisany w maxie po mapowaniu) bo na pewno ma taka samą numeracje vertexów jak baza. - w uvmapperze podmieniam mu mapowanie na to z modelu zapisanego w maxie(opcja import uv's) - zapisuję model i wczytuje go w zbrushu jako morph targeta. I teraz albo wejdzie bez problemów albo wejdzie z przesunięciem albo zmienioną skalą. Jeżeli nastąpi to drugie to po prostu kasuje załadowanego morph targeta a jego mapowanie i tak zostaje! Oczywiście u Ciebie może być jeszcze inna przyczyna. Generalnie często sprawdza się podmiana mapowania dla wyexportowanego z zbrusha modelu np. w uvmapperze a mapowanie możesz zrobić gdzie chcesz.
Napisano 26 Lipiec 200816 l Autor Powiem jedno zrobiłem podmiane w uvmaperze i działa !:):):) podzielłem jak chce i wszystko smiga Dziekuje. wam ps.Wg. mnie coś nie tak jest z exporterem wings'a
Napisano 26 Lipiec 200816 l Ja tak trochę off-topic, ale wydaje mi się że u ciebie nie wyświetlają się niektóre opcje w Wingsie, są puste pola tam gdzie normalnie są opcje, np. nad Force Segment (keep previous) powinna być opcja Direct, a nad Hard powinno być Soft. Zamiast "Hard" robiłabym w okienku AutoUV Segmenting "Mark Edges for Cut", bo hard ci dodatkowo wyostrza kanty, a chyba w tym wypadku nie jest to porządane. Próbowałam z twoją kaczką ale u mnie też nie działa :(
Napisano 26 Lipiec 200816 l Autor No własnie nie ktore teksty w wings'ie sie nie wyświetlają dopiero jak na nie najade myszką to widze napis ale ten poprzedni znika . Z tego co pamiętam to od zawsze tak mialem w wings' od któreś tam wersji jakiej używałem.( nie wiem jak to naprawic) Nie wiem czy wyostrza . z tego co sie orientuje ta opcja przycina (zaznacza edge ) gdzie bedzie miał byc rozciety przy uv'mapie
Napisano 26 Lipiec 200816 l Jak dasz na to meshsmooth (shift tab), to te kanty zostaną ostre. Tylko nie wiem jak jest z eksportem, być może eksporter to i tak ignoruje, wtedy wyjdzie na to samo. Co do tych tekstów, spróbuj Edit > Preferences > Misc > Text in menus and dialogs disappears (nie jestem pewna czy to pomoże, u mnie nigdy tego problemu nie było) Edytowane 26 Lipiec 200816 l przez Ania
Napisano 26 Lipiec 200816 l Autor niestety nie pomogło (juz tego próbowałem) moze brakuje mi jakies bibloteki dll