CzAk1 Napisano 5 Sierpień 2008 Napisano 5 Sierpień 2008 Mam taka potrzebe, że musze cos namalowac na ścianie. właściwie wczesniej było cos malowane...i chodzi o to by to w miare...zamaskowac. Jednym rozwiązaniem jest kupic Farbę taką jaką jest pomalowana ściana, machnąć pare razy i było by po sprawie. Ale to takie za łatwe. ja chciał bym to zamalowąć...ale nie bardzo wiem jak sie za to zabrać. Chodzi o zamalowanie Farby odblaskowej (takie brokatowo-coś tam, że sie błyszczy). czy wystarczy do tego jakaś zwykła Farba...czy może rozsądnie kupić Farbe w Spray'u i pryskać wg szablonu (zapomnaiłem wspomniec, że chodzi o malowanie wzorka) a jesli chodzi o szablon...to jak go wykonac dobrze. Słyszałem kiedyś o tasmach które są dośc elastyczne i mozna jest wyginac naklejając...ale gdzie mozna to dostac, jak to sie nazywa...i czy nadaje sie do takich rzeczy. Z góry dzięki. Pozdro CzAki
Knysha Napisano 5 Sierpień 2008 Napisano 5 Sierpień 2008 Probowac zdrapac dobrze ten brokat, kupic podkladowke, a pozniej machnac pare warstw bialej farby. Powinno byc git -- ja tak robilem i do tej pory jestem zadowolony z efektu :P
CzAk1 Napisano 5 Sierpień 2008 Autor Napisano 5 Sierpień 2008 Chodzi o to raczej, że cały pokoj jest umalowany...i w rogu w wyniku niekontrolowanych zabaw...powstał paskudny kleks ;) Farby jaką pomalowana jest reszta pomieszczenia nie am...a pomysąłem obie, że to zamaluje robiąć jakiś mały rysuneczek :P
illy Napisano 5 Sierpień 2008 Napisano 5 Sierpień 2008 mi dobrze na kazdy syf kryly farby lateksowe, z reguly bylo dobrze za drugim razem polecam tez jedynke, reklamuja ze za pierwszym razem pokryje, wiec mozesz pozniej sie z nimi sadzic :D
CzAk1 Napisano 5 Sierpień 2008 Autor Napisano 5 Sierpień 2008 Hmm...A co sadzicie o tym "rysowaniui"? Jak to najlepiej załatwić...
illy Napisano 5 Sierpień 2008 Napisano 5 Sierpień 2008 co znaczy rysowanie? ja jakbym mial rysowac cos na scianie to rzucilbym szkic projektorem i malowal kontury malym pedzelkiem ale moze ktos ma lepsze metody
CzAk1 Napisano 6 Sierpień 2008 Autor Napisano 6 Sierpień 2008 W sumie coś w tym jest o_O Ja raczej myslałem o Wyklejeniu konturów na ścianie, zabezpieczeniu reszty...i pomazioaniem lub popryskaniem...:) Zly pomysł? :) Zadaje tyle pytań bo nie miałem za bardzo styczności a żalezy mi na czystej pracy, dobrym kryciu farby i by podem płatami tynk od ścian nie odpadł więc żeruje na waszym doświadczeniu... Dajcie mi ssawkę ;) Siorb...
zeet Napisano 6 Sierpień 2008 Napisano 6 Sierpień 2008 Malowałem na ścianach jako podkład służyła farba lateksowa ,obraz malowany był tym samym typem farby ,kolory i ich odcienie uzyskałem za pomocą pigmentów i białej farby lateksowej,tylko czerń i krwista czerwień to płynne gotowe farby akrylowe które dobrze wiążą się z farbą lateksową,malowidło przetrwało bez żadnych niespodzianek 4 rok. Używałem do maskowania taśm malarskich i tu była niespodzianka taśma przy odrywaniu odchodziła razem z farbą ,najbezpieczniejszy sposób na przeniesienie wzoru tak jak napisał illy projektor albo wzór na arkuszach papieru. Przed całkowitym zamalowaniem poprzednich malowideł dobrze by było zrobić test krycia na jakimś niewielkim fragmencie ściany ,żeby zobaczyć efekt krycia farbą musi dobrze przeschnąć.
illy Napisano 6 Sierpień 2008 Napisano 6 Sierpień 2008 co do tego obklejania, kup po prostu kilka arkuszy folii samoprzylepnej i potnij ja na paseczki, fakt ze nie bedzie to jedna dluga nitka, ale nic lepszego mi nie przychodzi do glowy ewentualnie projekt w corleu i ploter z foria transportowa
CzAk1 Napisano 6 Sierpień 2008 Autor Napisano 6 Sierpień 2008 Wciąż zastanawiam sie co to była za taśma, która sie tak fajniegnie... Pamiętam, że widziałem to na jakims filmiku jak maluje się grafiki na Autach...Kontury jakiś bardziej skomplikowanych elementów się tak oplejało. Taśma chyba była jakaś gumowa. Co prawda malowanie po autkach a ścianach to pewna róznica...i tasma może okazac się za mocna na ściane i odchodzic wraz z tynkiem...ale ktoś to musi przetestować ;P
sly Napisano 7 Sierpień 2008 Napisano 7 Sierpień 2008 Taśma Maskująca... - ta żółta papierowa... szybko się układa... robisz kontur... jedziesz nożykiem do tapet...(plusem jest to że możesz ołówkiem pomazać po taśmie) odrywasz część... taśma trzyma się ściany a jeśli jej mocno nie przykleisz pazurem, to odejdzie bez farby (emulsji, lub akrylowej), nie zostawiając kleju... w miejscu gdzie będziesz malował warto paznokciem przycisnąć tą taśmę, żeby farba nie dostała się pod taśmę... - bardzo szybki sposób, do kupienia są różne szerokości...mi pomalowanie 2 ścian we wzorki zajęło 5 godzin... folię transportową odradzam, klej zostanie i szybko złapie kurz.- pomijając cenę folii. pozdrawiam.
sly Napisano 7 Sierpień 2008 Napisano 7 Sierpień 2008 wklej jakieś foto tej ściany jak już pomalujesz... i siebie całego w farbie, nagiego... taki żart. pozdrawiam..
Rekomendowane odpowiedzi