claude Napisano 6 Sierpień 2008 Share Napisano 6 Sierpień 2008 Mam scenę gdzie jak przesuwam obiekty są spore skoki, np co 20 cm, wydaje się jakby było włączone snapowanie, ale ono jest wyłączone. Może ktoś ma na to radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JmTm00 Napisano 6 Sierpień 2008 Share Napisano 6 Sierpień 2008 ...ym no nasuwa mi sie: wyłącz snapowanie :> ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Touch Napisano 6 Sierpień 2008 Share Napisano 6 Sierpień 2008 albo masz gęstą siatkę i komp Ci muli;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
troglodyta Napisano 6 Sierpień 2008 Share Napisano 6 Sierpień 2008 Masz zbyt mały model albo za daleko oddalony obiekt od punktu 0 na osiach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Touch Napisano 6 Sierpień 2008 Share Napisano 6 Sierpień 2008 to wystarczyłoby przybliżyć widok. Ja proponuję dać restore max'owi i uruchomić go jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
claude Napisano 6 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2008 TAK jest daleko oddalony od punkutu 0, chciałem zachować odległości pierwotne które dostałem od geodetów, wykorzystuje punkty od nich do umieszczenia budynku w przestrzeni, ale chyba teraz to już nie będzie takie ważne... dzięki za odpowiedzi pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JmTm00 Napisano 10 Sierpień 2008 Share Napisano 10 Sierpień 2008 EJ, albo wiem, a czy działa u CIebie prawy myszy na ikonce move? mozesz tam precyzyjnie wpisywać wartości dla poszczególnych osi. Moze to pomoze? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
claude Napisano 10 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2008 Pomaga, używam tegoe ale nie jest to zawsze wygodne. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NAD Napisano 3 Czerwiec 2011 Share Napisano 3 Czerwiec 2011 Podepnę się do tematu , bawiąc w górnika :D. Czy można np. ustawić, aby się przesuwało zawsze o np. 0.1 cm? , żebym nie musiał wpisywać wartość tylko klikając na strzałeczki :D Pozdrówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FiK_ Napisano 5 Czerwiec 2011 Share Napisano 5 Czerwiec 2011 włączasz snapa do siatki i ustawiasz siatkę na taki odstęp, jak Ci się podoba. Jeżeli siatka ma być bardzo gęsta to lepiej wyłącz jej wyświetlanie (G), snap i tak będzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly Napisano 10 Sierpień 2011 Share Napisano 10 Sierpień 2011 NAD - zamiast "snap grid" możesz wejść w Customize -> Preferences... -> General [tab] -> Spiners -> Snap: 0,1 -> Use Snap - wtedy używając narzędzia "Move" klikając na spinera osi na dole ekranu, każdorazowo przesunie obiekt o 1/10 odległości na jaką ustalona jest siatka [obok osi - domyślnie "Grid = 25,4cm" - dlatego że "1 unit systemowy" = "1 inch"]. Żeby wszystkie wartości zgrały się z CM wchodzisz do" Customize -> Units Setup... -> klikasz na przycisk "System Units Setup" -> z rozwijanego menu wybierasz "Centimeters". Od tej pory nie tylko posługujesz się centymetrami ale też narzędzia traktują "1jednostkę" jako "1cm" - czyli już nie przeskakują o "2,54". Teraz Grid = 10cm a przeskok spinera to 1cm [1/10]. Jeśli się nie mylę to 0,1cm powinno być 1/100 Grida więc w Snap ustawiasz "0,01". Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi