Napisano 6 Sierpień 200816 l Mam scenę gdzie jak przesuwam obiekty są spore skoki, np co 20 cm, wydaje się jakby było włączone snapowanie, ale ono jest wyłączone. Może ktoś ma na to radę.
Napisano 6 Sierpień 200816 l Masz zbyt mały model albo za daleko oddalony obiekt od punktu 0 na osiach.
Napisano 6 Sierpień 200816 l to wystarczyłoby przybliżyć widok. Ja proponuję dać restore max'owi i uruchomić go jeszcze raz.
Napisano 6 Sierpień 200816 l Autor TAK jest daleko oddalony od punkutu 0, chciałem zachować odległości pierwotne które dostałem od geodetów, wykorzystuje punkty od nich do umieszczenia budynku w przestrzeni, ale chyba teraz to już nie będzie takie ważne... dzięki za odpowiedzi pozdro
Napisano 10 Sierpień 200816 l EJ, albo wiem, a czy działa u CIebie prawy myszy na ikonce move? mozesz tam precyzyjnie wpisywać wartości dla poszczególnych osi. Moze to pomoze? Pozdro
Napisano 3 Czerwiec 201113 l Podepnę się do tematu , bawiąc w górnika :D. Czy można np. ustawić, aby się przesuwało zawsze o np. 0.1 cm? , żebym nie musiał wpisywać wartość tylko klikając na strzałeczki :D Pozdrówka
Napisano 5 Czerwiec 201113 l włączasz snapa do siatki i ustawiasz siatkę na taki odstęp, jak Ci się podoba. Jeżeli siatka ma być bardzo gęsta to lepiej wyłącz jej wyświetlanie (G), snap i tak będzie działać.
Napisano 10 Sierpień 201113 l NAD - zamiast "snap grid" możesz wejść w Customize -> Preferences... -> General [tab] -> Spiners -> Snap: 0,1 -> Use Snap - wtedy używając narzędzia "Move" klikając na spinera osi na dole ekranu, każdorazowo przesunie obiekt o 1/10 odległości na jaką ustalona jest siatka [obok osi - domyślnie "Grid = 25,4cm" - dlatego że "1 unit systemowy" = "1 inch"]. Żeby wszystkie wartości zgrały się z CM wchodzisz do" Customize -> Units Setup... -> klikasz na przycisk "System Units Setup" -> z rozwijanego menu wybierasz "Centimeters". Od tej pory nie tylko posługujesz się centymetrami ale też narzędzia traktują "1jednostkę" jako "1cm" - czyli już nie przeskakują o "2,54". Teraz Grid = 10cm a przeskok spinera to 1cm [1/10]. Jeśli się nie mylę to 0,1cm powinno być 1/100 Grida więc w Snap ustawiasz "0,01". Pozdrawiam.