Napisano 6 Sierpień 200816 l Witam, Nie mogę w blenderze odnaleźć żadnej opcji która by w jakiś sposób blokowała obiekt przed edycją (coś jak freeze z maxa lub podobne). Przy dużej ilości obiektow w scenie to jest cieżko zapanować nad nimi, no chyba że w Blenderze jest to jakoś inaczej rozwiązne. Może mi ktoś wyjaśnić jak to jest?
Napisano 6 Sierpień 200816 l możesz korzystać z warstw (20) przenosić obiekty poprzez skrót M możesz też chować obiekty H
Napisano 6 Sierpień 200816 l otwórz sobie outlinera i kliknij na strzałce przy wybranych obiektach to je "zamrozi" jak potrzebujesz cos przeedytowac w spokoju to mozesz tez to wybrac i wcisnąć '/' na klawiaturze numerycznej wtedy zostanie widoczna tylko selekcja drugi raz '/' zeby pokazac wszystko
Napisano 6 Sierpień 200816 l Blokowała obiekt przed edycją ? Nie do końca wiem o jaki rodzaj edycji ci chodzi ,jeżeli chcesz zablokować wchodzenie do edit mode to unikaj klawisza tab :p a tak na poważnie , aby zablokować obiekt tj: lokacja ,rotacja ,skalowanie ,aktywuj obiekt wciśnij N w object mode i zakłudkój wszystko ,nie wiem czy trafiłem w potrzebne informacje jak coś wytłumacz bardziej szczegółowo to będziemy myśleć dalej ,pozdro. Edit _sposób sanki'ego zdecydowanie szybszy .
Napisano 7 Sierpień 200816 l Autor mara - thx, warstwy i klawisz H mam juz opanowane sanki - wyglada na to ze to jest to o co mi chodzi, ale sprawdze jak to dziala dopiero wieczorem adrian2608 - jak jest duzo obiektow w scenie to przeszkadza nawet niechcacy zaznaczenie jakiegos i delikatne przesuniecie juz nie mowiac o w celowaniu w jakis konkretny. Warstwy tu oczywiscie bardzo pomagaja, ale ja mam juz wyrobione nawyki z maxa i nie latwo jest sie przestawic ;) Dzieki wam za pomoc, dam repa oczywiscie.