gregorjan Napisano 9 Sierpień 2008 Share Napisano 9 Sierpień 2008 (edytowane) Witam Mam 2 pytania: -czy w zlinkowanych elementach da się przesunąć pivot jednogo z nich? (bo w normalny sposób jak przed zlinkowaniem się nie da) -jak zrobić żeby przesówając boxa do góry 2gi przesówał się np: 1.5x szybciej od niego (oczywiście nie chodzi mi o "auto key","z1=h" i "z2=1.5h" (h-wysokość:) Edytowane 9 Sierpień 2008 przez gregorjan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 9 Sierpień 2008 Share Napisano 9 Sierpień 2008 (edytowane) -czy w zlinkowanych elementach da się przesunąć pivot jednogo z nich? (bo w normalny sposób jak przed zlinkowaniem się nie da) Jak się nie da jak się da, właśnie sprawdziłem.. menu hierarchy, affect pivot only, normalnie jeden obiekt jest zlinkowany do drugiego i pivoty mozna przesunąć. -jak zrobić żeby przesówając boxa do góry 2gi przesówał się np: 1.5x szybciej od niego (oczywiście nie chodzi mi o "auto key","z1=h" i "z2=1.5h" (h-wysokość:) W obiekt A klikasz prawym, wybierasz wire parameters->transform->posision->z_position, pojawia Ci sie linia łącząca więc klikasz tak samo w obiekt B i wybierasz to samo. Wyskakuje okno dialogowe, tam masz po lewej obiekt A i obiekt B. Jesli chesz zeby zalezność byla tylko w jedna stronę, to wlaczasz strzalke na srodku wskazującą w prawo, na dole po prawej w okienku masz napisane "Z_Position" wiec wpisujesz tam "Z_Position*1.5" i klikasz "connect". Powinno działać, u mnie coś się dzieje tak jak to opisałeś suwając jednym drugi podąża szybciej. Wiecej nie pomogę bo dopiero to wymyśłiłem:p Niezły schiz swoją drogą, można np wskazówki zegarka zanimować:) pozdrawiam! Edytowane 9 Sierpień 2008 przez Levus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorjan Napisano 9 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2008 (edytowane) dzięki ale gdzie nadajesz 1.5 większą szybkość tego 2giego? Bo u mnie to działa tak że jeden element mogę poruszać w dowolną stronę a drugi w tym samym czasie porusza się do góry/dół THX - rep Edytowane 9 Sierpień 2008 przez gregorjan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 9 Sierpień 2008 Share Napisano 9 Sierpień 2008 Poruszają się w różne strony bo choć nadałeś im połączenie wire dla osi Z zarówno dla jednego i drugiego obiektu, to prawdopodobnie oba te obiekty mają inaczej ustawioną orientację w przestrzeni (czyt. pivot:p) zobacz jak są ustawione strzałeczki x,y,z dla każdego z obiektów. Tutaj ustawiasz mnożnik: i thx za repa:) pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorjan Napisano 10 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2008 (edytowane) a..no..ja wpisywałem te *1.5 dla obiektu po lewej natomiast strzałke zaznaczałem dla obiektu po prawej Swoją drogą prócz zegarka można zanimować też pnełmatyczne urządzenia lub zkręt głowy przez skręt tułowia:) Edytowane 10 Sierpień 2008 przez gregorjan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sfix1 Napisano 10 Sierpień 2008 Share Napisano 10 Sierpień 2008 No Panowie ale z tymi wskazówkami czy tułowiem to chyba [rotation] trzeba przyśpieszyć w jednym obiekcie.Tylko wtedy należy to ustawić chyba na kilka osi tak? Też sie często nad tym zastanawiałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi