Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jakiś czas temu kupiłem sobie aparat cyfrowy FujiFilm FinePix S8000 z niego niezwykle zadowolony, zdjęcia rewelacja i w ogóle nic złego nie można powiedzieć o tym aparacie. Kupiłem sobie dwie karty po 2GB bo jedna mi już nie wystarczała. Przyjechałem z wakacji i wrzuciłem sobie wszystko na kompa, rzecz oczywista. Ale chciałbym zdjęcia posegregować tematycznie i ponownie wrzucić na kartę pamięci by pójść z aparatem do znajomych i im pokazać zdjęcia. Oczywiście zdjęcia można wrzucić na pen-drive'a albo po prostu wypalić na płytkę lecz co jeśli znajomi nie mają komputera? Pozostaje jeszcze ramka LCD, która ostatnio stała się dosyć modna, lecz aktualnie skończyły mi się fundusze po wakacjach ^^ Dlatego zostaje mi tylko ten sposób, lecz nie mogę skopiować zdjęć. Gdy zaznaczam kopiuję i wchodzę na kartę to po prostu nie ma możliwości "wklej".

Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam icon_smile.gif

• Odpowiedzi 9
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Wielkie dzięki. Nie miałem zielonego pojęcia o istnieniu takowego urządzenia. Na pewno je kupie. Jeszcze raz dzięki :) Łap reputation :)

Napisano (edytowane)

Ok... Kupiłem sobie to urządzonko :) Ładnie wygląda ^^ I jest niedrogie tak jak mówiłeś, ale mam kolejny problem... Otóż po skopiowaniu zdjęcia na kartę i po odpaleniu aparatu by przejrzeć zdjęcia, w miejscu gdzie powinno się znajdować te zdjęcie widnieje biały znak zapytania na szarym tle z inforamcją "Błąd odczytu":| Natomiast reszta zdjęć, które były nietknięte nadal wyświetla się poprawnie. Nie mam pojęcia czemu się tak dzieje...

Proszę o pomoc i z góry dziękuję... :)

Edit:

Po wczytaniu większej ilości zdjęć okazuje się, że niektóre się wczytują, a niektóre nie.

Edit 2:

Po chwilowej penetracji zdjęć odkryłem, że błąd wczytania pojawia się tylko po tych które zostały zrobione pionowo i wymagają obrócenia na komputerze.

Edytowane przez Trybal
Napisano

Aparaty po zrobieniu zdjęcia tworzą pliki z informacjami o położeniu zdjęć itp. Nie skanują karty po włożeniu, tak jak to robią np playery mp3, czy odtwarzacze multimedialne. Więc po wgraniu nowych fotek z komputera po prostu nie będzie wiedział o ich istnieniu. Więc Trybal masz trochę lipę

Ale mogę się mylić

Napisano

Ok... Dzięki chłopaki, problem już rozwiązany. Otóż, aparat nie wczytywał zdjęć które wymagały obrócenia do pionu w standardowej przeglądarce systemowej. Gdy przewróciłem je z powrotem do poziomu aparat już nie miał problemów z odczytaniem zdjęcia. I jest tak jak twierdzicie. Po ingerencji jakiegokolwiek programu graficznego zdjęcie zmienia swoje, a aparat głupieje. Jeszcze raz dzięki :)

Napisano
Aparaty po zrobieniu zdjęcia tworzą pliki z informacjami o położeniu zdjęć itp. Nie skanują karty po włożeniu, tak jak to robią np playery mp3, czy odtwarzacze multimedialne. Więc po wgraniu nowych fotek z komputera po prostu nie będzie wiedział o ich istnieniu. Więc Trybal masz trochę lipę

Ale mogę się mylić

niewiem jak fuji ale na pentaksie nie ma problemu wgrywam zdjecia na karte i aparat je widzi ;) no problem

Napisano
chyba sie mylisz, takie rzeczy chyba sa w exifie, mi po zgraniu fotek z karty (bez zadnych dodatkowych plikow), photoshop widzi orientacje
Napisano

nie illy, chodzi mi o to, że niektóre aparaty (np. małpki Canona) tworzy plik w którym zapisuje sobie coś w stylu tablicy plików. Przy włączaniu wczytuje listę z małego pliczku w którym ma zapisane właśnie gdzie na karcie jest wrzucone dane zdjęcie. Po wrzuceniu foty z kompa aparat jej nie widzi, bo nie mam jej na tej właśnie liście. Przynajmniej jak próbowałem na Canonach mojej siostry i sąsiadki działy się takie cyrki (albo ja nie potrafiłem wrzucić fotek na karte o_O)